18.06.2013

Sport maakt vrouwen seksueler

Na een korte fysieke inspanning reageren vrouwen lichamelijk sterker op seksuele prikkels. En nee, dat heeft nou eens niets met testosteron te maken. Dat blijkt uit een experiment dat Amerikaanse psychologen publiceerden in de Journal of Sexual Medicine.

Vrouwen, inspanning en seks
Halverwege de jaren negentig ontdekten psychologen van de University of British Columbia in Canada dat matige-intensieve inspanning ervoor zorgde dat vrouwen lichamelijk sterker reageerden op een korte pornografische clip. [Behav Res Ther. 1995 Jul;33(6):651-64.]

Vrouwenlichaam reageert sterker op seksuele prikkels door lichaamsbeweging
De Canadezen lieten vrouwen 20 min fietsen op 70 procent van hun maximale zuurstofopname - net iets te intensief om nog een gesprek te voeren - en zagen dat daardoor de wand van hun vagina beter werd doorbloed tijdens het zien van erotische beelden dan als de vrouwen de beelden zagen na een periode van lichamelijke inactiviteit.

Een kwartier na de sessie was het effect op zijn hoogtepunt, een half uur later was het alweer wegge-ebd. [Behav Res Ther. 1996 Feb;34(2):143-8.]

Studie
In 2008 publiceerde de psycholoog Lisa Dawn Hamilton van de University of Texas at Austin een studie die in het verlengde ligt van het onderzoek van de Canadezen.

Hamilton liet vrouwen van 1845 jaar 20 min rennen op een treadmill op 70 procent van hun maximale hartslag, en liet ze daarna eerst een stukje van een reisdocumentaire zien, en daarna een erotisch getinte maar vrouwvriendelijke film. Een andere keer zagen de vrouwen zonder dat ze zichzelf eerst hadden ingespannen.

Resultaten
Hamilton monitorde met een vaginal photoplethysmograph de doorbloeding van de vagina, en vergeleek die tijdens het zien van de reisdocumentaire en de erotische beelden. Hoe groter het verschil, des te sterker is de lichamelijke seksuele reactie op de beelden. Zoals je hieronder ziet versterkte de sessie de seksuele respons.


Vrouwenlichaam reageert sterker op seksuele prikkels door lichaamsbeweging


De onderzoekers namen speekselmonsters af, en bepaalden daarin de concentratie testosteron. Omdat die nauwelijks steeg denken de onderzoekers dat testosteron geen rol speelt in het proseksuele effect van beweging.


Vrouwenlichaam reageert sterker op seksuele prikkels door lichaamsbeweging


Vrouwenlichaam reageert sterker op seksuele prikkels door lichaamsbeweging


In hetzelfde speekselmonster bepaalden de onderzoekers de concentratie alpha-amylase [ruimtelijke structuurformule hieronder]. Die ging tijdens het zien van de erotische beelden meer omhoog als de vrouwen hadden bewogen dan als de vrouwen inactief waren geweest.

De concentratie van alpha-amylase gaat omhoog als er meer nor-adrenaline in je bloed circuleert. Dat gebeurt als het zenuwstelsel de spieren prikkelt om arbeid te verrichten.

Verklaring
Amylase
De onderzoekers concluderen dat het proseksuele effect van beweging een gevolg is van de activering van het sympathetic nervous system. Ze sluiten niet uit dat beweging in de hersenen de aanmaak van dopamine bevordert, en daardoor de fysiologische respons op seksuele prikkels toeneemt.

De gemeten effecten waren trouwens puur fysiek. Het was dus niet zo dat de vrouwen na inspanning meer aan seks dachten.

Bron:
J Sex Med. 2008 Apr;5(4):845-53.

Meer:
Efedrine maakt vrouwen opgewonden (20-9-2009)
Mooie vrouwen sneller opgewonden (10-7-2009)
Vrouwen die wijn drinken hebben betere seks (5-10-2008)