Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Aminozuren       Visolie       Eiwitten       Krachttraining & voeding    

0 1 - 1 0 - 2 0 1 0

  Waarom je visoliecapsules en eiwitshakes tegelijkertijd kunt innemen (J Clin Endocrinol Metab. 2009 Aug;94(8):2984-90.)

Spiercellen nemen net zo makkelijk aminozuren op uit het bloed als daar nou veel of als er weinig vrije vetzuren in ronddobberen. Dat blijkt uit een humane studie van Arizona State University. Het onderzoek impliceert dat sporters uitstekend eiwitshakes of aminozuren kunnen combineren met bijvoorbeeld visoliecapsules of lijnzaadolie.

Het lichaam neemt aminozuren uit eiwitten of voorgesplitste preparaten beter op als er weinig vetzuren in het bloed zitten, vertellen sommige voedingsgoeroes. Dat zuigen ze niet uit hun duim, want er zijn inderdaad studies waarin vetzuren de opname van aminozuren door spiercellen afremmen. Maar een grondig onderzoek, zoals het ding dat de Amerikanen publiceerden in de Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, was er nog niet.

In hun studie gaven de onderzoekers een half dozijn proefpersonen eerst een kwart liter van een frisdrank met daarin 0.3 gram histidine, 0.78 gram isoleucine, 1.72 gram leucine, 1.36 gram lysine, 0.36 gram methionine, 0.51 gram phenylalanine, 0.95 gram threonine en 0.74 gram valine [EAA]. Tegelijkertijd kregen de proefpersonen een infuus met gewoon zout water [saline] of vetten [liposyn/heparin].

De vetzuren remden de opname van het aminozuur fenylalanine door spiercellen niet, ontdekten de onderzoekers toen ze een paar spiercellen uit de beenspieren van de proefpersonen bestudeerden. Dat zie je hieronder. Pal daaronder zie je dat de vetzuren ook niet de aanmaak van nieuw eiwit door de spiercellen dwarsboomden.


Waarom je visoliecapsules en eiwitshakes tegelijkertijd kunt innemen

Waarom je visoliecapsules en eiwitshakes tegelijkertijd kunt innemen


De onderzoekers vermoeden dat er inderdaad mechanismen zijn waardoor vetzuren de opname van aminozuren verhinderen. Maar die mechanismen worden gecompenseerd doordat de combinatie van vetzuren en aminozuren zorgt voor een verhoogde afgifte van een sterk anabool hormoon: insuline.


Waarom je visoliecapsules en eiwitshakes tegelijkertijd kunt innemen


De onderzoekers denken dat hun bevindingen relevant zijn voor behandelaars. "In clinical circumstances associated with elevated plasma FFA concentrations such as obesity, diabetes, critical illness, and nonalcoholic steatohepatitis, muscle protein synthesis can be stimulated by amino acids ingestion", schrijven ze.

Wijzelf denken dat de bevindingen ook relevant zijn voor low carb-sporters die meer uit hun eiwitshakes willen halen. Shakes zouden wel eens meer zoden aan de dijk kunnen zetten als je ze combineert met bijvoorbeeld EPA of DHA.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken