Opgeladen: 17-6-2016
Opgeborgen in: Plantaardige extracten, Rozenbottel
Translation: This is how tiliroside, the anabolic in rosehip, works (17-9-2016)

Zo werkt tiliroside, het anabool in rozenbottel

Zo werkt tiliroside, het anabool in rozenbottel
In rozenbottel - wetenschappelijke naam: Rosa canensis - zit een stof die misschien spieren sterker maakt, spierafbraak voorkomt, de groei van kraakbeenstructuren in gewrichten stimuleert en de huid verjongt. Die stof heet tiliroside. Volgens onderzoekers van de Medical University of Bialystok in Polen versterkt hij de werking van het anabole hormoon IGF-1.

Rozenbottel
Deze webstek heeft al een paar keer over rozenbottel geschreven. Extracten daarvan stimuleren volgens een Japanse dierstudie vetverlies in opmerkelijk geringe hoeveelheden, terwijl het gedroogde poeder in humaan onderzoek de huid verjongt en versleten gewrichten beter laat functioneren.

Tilirose
Een interessante stof in rozenbottel is het versuikerde flavonoid tiliroside. In de dierstudie die we zojuist noemden stimuleert tiliroside de verbranding van vet, maar het Poolse onderzoek legt nog een ander potentieel werkingsmechanisme van tiliroside bloot.

Studie
De Polen stelden collageenproducerende cellen in reageerbuizen 1, 3 of 5 dagen achtereen dagelijks een uur bloot aan t-butylhydroperoxide. Onderzoekers gebruiken t-butylhydroperoxide als ze de effecten van oxidatieve stress op cellen willen imiteren.

De onderzoeker herhaalden hun experimenten, maar stopten toen behalve t-butylhydroperoxide ook oplopende concentraties tiliroside in hun reageerbuizen.

Resultaten
De figuur hieronder laat zien dat de oxidatieve stress de opname van gemerkt thymidine in het DNA van de cellen afremde. Dat betekent simpel gezegd dat de oxidatieve stress de deling van de cellen afremt, en daarmee waarschijnlijk ook hun groei en vitaliteit. Tiliroside beschermde de cellen echter.


Zo werkt tiliroside, het anabool in rozenbottel


Zo werkt tiliroside, het anabool in rozenbottel



Oxidatieve stress remde in de cellen ook de opname van gemerkt proline in collageenstructuren. Dat houdt in dat oxidatieve stress de aanmaak van collageen - en waarschijnlijk ook andere eiwitten - afremde. Maar zoals je hierboven ziet, stak tiliroside ook daar een stokje voor.

Hieronder zie je hoe tiliroside volgens de Polen de cellen vitaal hield. Hoe groter de klodder, hoe meer IGF-1-receptoren maakten de cellen aan.

1: geen t-butylhydroperoxide
2: 5 dagen achtereen dagelijks een uur blootstelling aan 30 micromol t-butylhydroperoxide
3: blootstelling aan t-butylhydroperoxide plus 50 micromol tiliroside


Zo werkt tiliroside, het anabool in rozenbottel



Bron:
Planta Med. 2010 Jul;76(10):963-8.

Meer:
Vijf gram rozenbottelpoeder (bron van tiliroside) per dag laat versleten gewricht beter functioneren (23-5-2016)
Rozenbottel (bomvol tiliroside) maakt huid jonger (13-5-2016)
In rozenbottel zit een afslankmedicijn - en misschien is het tiliroside (9-5-2016)


IGF-1-booster kaneel verjongt de huid
In vitro-studie.

Gedroogde pruimen verhogen IGF-1-spiegel
In mensen.

Cissus quadrangularis laat botcellen meer IGF-1 aanmaken
Mechanisme blijft een raadsel