Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Vergeten doping       Anabolen & studies       Anabolen & risico's       Detectie & anabolen    

2 2 - 0 4 - 2 0 0 6

1-Testosteron is geen prohormoon, maar een echt anabool steroid

George Bush mag dan 1-testosteron in de ban hebben gedaan, het door Patrick Arnold ontdekte hormoon heeft zich een vaste plek verworven in het array van menig chemische bodybuilder. Vandaar dat onderzoekers van het German Sport University Cologne 1-testosteron alsnog hebben bestudeerd. Hun conclusie: 1-testosteron is een volwaardige anabole steroïde.

De onderzoekers hebben eerst op internet rondgekeken, en de informatie geïnventariseerd die over 1-testosteron of - zoals chemici de verbinding liever noemen - 17-alpha-methyl-17-beta-hydroxy-5-alpha-androst-1-en-3-one beschikbaar is.

"On hundreds of pages plenty of information about the potential benefit of this substance, dosing and pseudoscientific mechanistically explanations how it should work, is available. Surprisingly, looking into the literature reveals that scientific information about this substance and its side effects is very limited", vatten de onderzoekers de uitkomst van hun literatuurstudie samen.

Omdat ze meer zicht op de biologische effecten van 1-testosteron wilden krijgen, deden de onderzoekers proeven met gecastreerde ratten, die een week na hun operatie begonnen aan hun kuur. De onderzoekers injecteerden twee groepen dieren met anabolen. De ene kreeg dagelijks een injectie van 1 milligram 1-testosteron per kilo lichaamsgewicht, de andere dagelijks een injectie van 1 milligram testosteronpropionaat per kilo lichaamsgewicht.

Die doseringen moesten de doses nabootsen die messageboards propageren, en in een orde van grootte van tweehonderd tot driehonderd milligram per dag liggen voor oraal gebruik. Een groep gecastreerde ratten kreeg helemaal niets, en fungeerde als een controlegroep. De onderzoekers vergeleken de proefdieren tenslotte met dieren waarbij geen operaties waren uitgevoerd, de intacte ratten. Dat was een andere controlegroep.

Hieronder zie je het effect van de regimes na twaalf dagen op respectievelijk de kringspier, de prostaat en de lever.


1-Testosteron is geen prohormoon, maar een echt anabool steroid


De onderzoekers concluderen dat 1-testosteron een uitgesproken androgeen middel is, dat bovendien misschien schadelijk is voor de lever. Het vergroot immers de lever.

Wat 1-testosteron precies in de lever doet, weten de onderzoekers niet. Toen ze keken in de levercellen of die meer van het enzym TAT gingen aanmaken – een enzym waarvan de aanmaak bij anabolengebruikers hoger is – zagen ze niets. Ook zagen ze in de lever van de proefdieren niets raars. Behalve dan dat die was vergroot.

De Duitsers hebben vervolgens bestudeerd aan welke steroïdereceptoren 1-testosteron nog meer koppelt. Veel anabole steroïden prikkelen meerdere receptoren, en de designersteroïde THG stimuleert bijvoorbeeld zo ongeveer elke steroïde receptor die we kennen. Daar dankte THG waarschijnlijk zelfs zijn aanzienlijke prestatiebevorderende werking (en bijwerkingen) aan.

1-Testosteron was echter een specifiek androgeen. De prikkeling van andere receptoren stelde niets voor.

In gistcellen die met een androgeenreceptor waren uitgerust testten de onderzoekers vervolgens of 1-testosteron kon concurreren met DHT, de testosteronmetaboliet die enkele keren intensiever hecht aan de androgeenreceptor dan testosteron. Beide verbindingen waren tegen elkaar opgewassen.

Dat was voor de onderzoekers hèt bewijs dat 1-testosteron geen prohormoon is. Prohormonen moeten in het lichaam omvormen tot actieve stoffen. Gistcellen kunnen nauwelijks prohormonen metaboliseren. Als 1-testosteron in zulke cellen dan toch net zo sterk aan de androgeenreceptor hecht als DHT, dan betekent dat dat je 1-testosteron moet bestempelen als een volwassen anabole steroïde.

Friedel A, Geyer H, Kamber M, Laudenbach-Leschowsky U, Schanzer W, Thevis M, Vollmer G, Zierau O, Diel P. 17beta-Hydroxy-5alpha-androst-1-en-3-one (1-testosterone) is a potent androgen with anabolic properties. Toxicol Lett. 2006 Apr 16; [Epub ahead of print].

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken