0

Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Suppletie voor meer testosteron       Antioestrogenen     Anabolica & Studies  Anabolica & studies     Anabolica & Risico's  Anabolica & risico's    

0 2 - 0 4 - 2 0 0 9

  1975: Bodybuilders groeien van 10-25 milligram Dianabol per dag (Br Med J. 1975 May 31; 2(5969): 471-3.)

In 1975 ontdekten sportwetenschappers van het Britse Manchester University wat de gevestigde wetenschap pas halverwege de jaren negentig zou accepteren. De onderzoekers gaven bodybuilders in sportscholen pilletjes met het anabole steroid Dianabol [structuur hieronder] van CIBA Laboratories, en ontdekten dat die de spiergroei versnelden. "Their improvements were significantly greater on methandienone than on placebo", schrijven de Britten.

Dianabol
De onderzoekers benaderden dertien sporters voor hun experiment, en gaven die een periode een placebo of Dianabol. Ze wisten al sinds 1969 dat bodybuilders anabolen gebruiken, en dat er in sportscholen een levendige doch clandestiene handel in de spierpreparaten is. Ze wisten eveneens dat soms ook vrouwen anabolen gebruikten, en tekenden verhalen op over gebruikers die maar liefst 300 milligram Dianabol per dag slikten. Met hun proeven wilden ze ontdekken of sporters werkelijk iets aan anabolen hebben.

De Britten gaven hun proefpersonen 10 of 25 milligram dianabol per dag. Een deel van de sporters begon met het kuurtje en eindigde met een placebo, een ander deel deed het andersom. Alle sporters merkten of ze een anabool gebruikten of een nepmiddel. Gebruikten ze de blauwe pilletjes van CIBA, dan voelden ze zich "prima-donna-ish" of maakten ze naar eigen zeggen "fantastic improvements". De progressie van de sporters zie je in de figuur hieronder. Hoe de onderzoekers de vooruitgang hebben gemeten vertelt het stuk niet. Het vertelt wel dat de groep die 10 milligram Dianabol per dag gebruikte evenveel vooruit ging als de groep met de hogere dosis.


1975: Bodybuilders groeien van 10 of 25 milligram dianabol per dag


Opvallend is dat een sporter, die vooruitgaat als hij anabolen krijgt, nog harder gaat groeien als hij een placebo krijgt. De macht van de geest? Of heeft meneer inmiddels een andere bron van spierversterkers gevonden, en slikt hij naast de placebo's van de onderzoekers ook iets wat echt werkt? Het stuk vertelt er niks over.

De middelen hadden bijwerkingen. De onderzoekers zetten er een paar in de onderstaande figuur.


1975: Bodybuilders groeien van 10 of 25 milligram dianabol per dag


Alle gemeten bijwerkingen verdwenen nadat het kuurtje was afgelopen.
In de periode dat de onderzoekers hun studie uitvoerden vertelden de meeste bewegingswetenschappers nog dat anabolen niet werkten. Dat zou kunnen kloppen, zeggen de onderzoekers. Hun proefpersonen waren geen gewone mensen. Ze hadden een eiwitrijk dieet, en ze trainden bovendien hard. De meeste bodybuilders zijn zich er niet van bewust, en vinden hun manier van leven 'normaal' - maar dat is die natuurlijk niet. Er zijn niet zo verschrikkelijk veel mensen die kunnen opbrengen wat zij elke dag van zichzelf vragen. Als bodybuilders door anabolen meer spiermassa opbouwen, dan wil dat nog niet zeggen dat doorsnee-mensen dat ook doen.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken