Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Detectie van anabolen       Vergeten anabolen       Anabolica & risico's       Anabolica & studies    

1 0 - 0 2 - 2 0 0 8

  1996: Testosteron maakt bodybuilders sterker (N Engl J Med. 1996 Jul 4;335(1):1-7.)
Misschien begon het gebruik van testosteron in de sport al in de jaren veertig van de twintigste eeuw. Toch duurde het tot 1996 tot het eerste wetenschappelijke bewijs werd geleverd dat testosteron sporters ook daadwerkelijk helpt aan meer spieren en meer spierkracht.
Dat bewijs komt als in het sjieke New England Journal of Medicine een studie van Shalender Bhasin verschijnt. Bhasin deed proeven met zo'n veertig gezonde mannen tussen de negentien en veertig jaar, die
Testosteron
al een tijdje trainen met gewichten.
Bhasin verdeelde zijn proefpersonen in vier groepen. Er was een groep die niet trainde en een placebo kreeg, en een groep die niet trainde maar wel injecties met testosteron-enantaat kreeg. Een andere groep trainde met gewichten, maar kreeg een placebo. Een vierde groep trainde ook en kreeg injecties met testosteron-enantaat.
De mannen in de testosterongroepen kregen zeshonderd milligram testosteron-enantaat per week. De proef duurde tien weken.
Voor gym rats zijn de uitkomsten weinig verrassend. De mannen die testosteron kregen en trainden groeiden harder dan de mannen die alleen trainden, zonder dat ze injecties met testosteron kregen. Hieronder zie je de vooruitgang die de proefpersonen na tien weken hadden geboekt.

1996: Testosteron maakt bodybuilders sterker

In het bloed van de testosterongebruikers zagen de onderzoekers weinig significante veranderingen. De concentratie van het "goede cholesterol" HDL zakte, maar de daling was niet significant. Wel zakte de spiegel van FSH en LH met zo'n negentig procent. Maar dat kun je verwachten.
"Our results in no way justify the use of anabolic–androgenic steroids in sports, because, with extended use, such drugs have potentially serious adverse effects on the cardiovascular system, prostate, and lipid metabolism", schreven de onderzoekers.

0 2 - 0 2 - 2 0 0 8

  De uitvinder van norethandrolone heeft weinig trek in luseuticals (ChemMedChem. 2007 Oct;2(10):1533.)
De uitvinder van de pil. Zo noemen jounalisten Carl Djerassi. Djerassi werkte in de jaren vijftig voor hormoonreus Syntex, de maker van masteron en oxymetholone.
Toen Djerassi in een helder moment een ethylgroep aan nandrolon vastplakte ontdekte hij de actieve stof in de eerste
Carl Djerassi
anticonceptiepil - en werden zowel Syntex als Djerassi schatrijk. De chemicus hing daarop de reageerbuizen aan de wilgen en werd publicist. Dat hij de ontwikkelingen in zijn vakgebied nog steeds op de voet volgt blijkt uit een opiniestuk dat Djerassi schreef voor ChemMedChem. In het artikel speculeert de onderzoeker over de gevolgen van vrijgave van doping in de sport.
Die stap zal onherroepelijk leiden tot het ontstaan van een nieuwe beroepsgroep, schrijft Djerassi. De schrijver/chemicus voorziet de opkomst van "accredited drug advisers die sporters de weg zullen wijzen naar de meest effectieve middelen met de minste bijwerkingen".
Tegelijkertijd zal het bedrijfsleven reageren. Ondernemingen zullen een nieuwe productcategorie op de markt zetten. "Ik voorspel een nieuw type middelen, die ik graag lusuceuticals zou willen noemen", schrijft Djerassi. "De naam is gebaseerd op lusus, het Latijn voor sport en spel."
De lusuceuticals zullen worden ontworpen door een nieuw soort chemici, orakelt Djerassi: de lusu-chemists.
Ongetwijfeld zullen luseuticals de sport veranderen. Toch zal hun impact achteraf gezien beperkt zijn, vreest Djerassi.
"Wat voor monstersporters de lusu-chemists ook sullen scheppen, ze zullen triviaal worden op het moment dat de genetisch ingenieurs het veld zullen betreden. Dat dat zal gebeuren is onvermijdelijk, gezien de ambities van sommige ouders, die niet te beroerd zijn gebleken om de opvoeding van hun kinderen te offeren op het altaar van super-athletic performances.
De vraag is alleen waar de samenleving de grens zal trekken, als de lusu-genetici hun intrede zullen doen. Zullen lusu-genetici pas kinderen mogen manipuleren als ze zijn geboren? Of als ze in de baarmoeder zitten? Of nog daarvoor, at the pre-implantation stage of an embryo?"
In die toekomst zullen er misschien na sportwedstrijden twee soorten gouden medailles worden uitgereikt, besluit Djerassi zijn artikel: eentje voor de sporter, en eentje voor zijn lusu-chemist. "Als emeritus-hoogleraar zou ik dat vooruitzicht moeten verwelkomen. De geest veroudert immers niet zo snel als het lichaam. Maar eerlijk gezegd lijkt zo'n toekomst me verschrikkelijk."

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken