Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Detectie van anabolen       Anabolen & risico's       Anabolen & studies       Vergeten anabolen    

2 7 - 0 1 - 2 0 0 7

  Een heleboel 7-methyl-anabolen van Upjohn (US Patent 3,341,557)
In dit patent uit 1967 zien we een oude bekende. Bolasterone, een anabool dat later de reputatie kreeg van killer steroid.
In dit patent beschrijft Upjohn de productiechemie van een reeks testosteron-,
Een heleboel 7-methyl-anabolen van Upjohn
nandrolon-, boldenon- en halotestin-analogen, die allemaal een methylgroep aan het zevende koolstofatoom hebben. Daaronder bevindt zich ook een 7-methylversie van methandrostenolone. Sommige anabolen hebben ook een hydroxyl- of een oxo-groep aan het elfde koolstofatoom.
Van beide substituties was in 1967 bekend dat ze vaak de anabole werking van steroiden vermeerderen. Het nieuwe van het patent zat hem in de scheikundig-technologische aspecten.
Een heleboel 7-methyl-anabolen van Upjohn
Het patent van Upjohn verklapt niets over de biologische activiteit van de nieuwe componenten. Behalve dan dat ze vaak een progesteronwerking hebben, en dat de meestbelovende 7-methyltestosteron, 7-methylboldenon en 7-methyl,11-oxo-boldenon zijn.
Tot de anabolen die het patent noemt behoort de component die het patent 7,17-dimethyltestosterone noemt. Dat zijn twee stoffen. De methylgroep op C7 kan plat gezegd op de alfa of de beta zitten. Hebben we het over 7alfa-methyl, dan hebben we het over een agressief anabool, dat Upjohn in de late jaren zestig heeft verkocht als Bolasterone of Myagen.
Een heleboel 7-methyl-anabolen van Upjohn
Het patent rept niet over bijwerkingen. Maar die waren er wel.
Anabolengoeroe Daniel Duchaine schrijft in de jaren tachtig in zijn Underground Steroid Handbook dat Upjohn Bolasterone in 1967 op de markt zette, maar het weer net zo snel van de markt afhaalde, toen bleek dat Bolasterone gevaarlijk was voor de lever.
Duchaine schrijft ook dat Bolasterone in de bodybuilding later uitgroeide tot een cult-anabool, en dat het in de jaren tachtig door een operatie weer clandestien op de markt werd gezet als DDR-anabool.
Zogenaamd dan. De DDR-anabolen kwamen in werkelijkheid uit een ondergrondse werkplaats onder de rook van Los Angeles, ook al hadden ze etiketten waarop stond: Eigentum der DDR.
De actieve stof in de DDR-Bolasterone was waarschijnlijk niet 7,17-dimethyltestosterone. Duchaine schrijft dat er in de ampullen in werkelijkheid een mengsel zat van testosteron, nandrolon en misschien oxymetholone.
De ondergrondse anabolenfabrikant Red Star heeft 7-methyltestosteron verkocht.

2 7 - 0 1 - 2 0 0 7

  Achttien arrestaties bij anabolenraid in Canada (CJAD 2007-01-26) [Offline]
In Canada hebben agenten in de regio van Ontario een anabolen- en drugring opgerold na een onderzoek van twee jaar. De politie viel binnen bij zeven huizen en zes bedrijven in New Brunswick, Nova Scotia en Ontario.
In de beginfase van de operatie - die overigens Yellybean heette - dachten de agenten dat ze met een coke-netwerk te maken hadden. Later bleek dat de ring vooral in anabolen handelde.
De ring verdiende zes dollarton per jaar.
De ring maakte gebruik van een pump house, dat alleen werd gebruikt voor de verkoop. Van buiten en van binnen was dat huis bepantserd.
Behalve 350.000 dollar aan cash vonden de agenten ook een flinke hoeveelheid vuurwapens.
"I would say in the last 15 years or so, in all the drug searches that we do, we encounter firearms, we encounter the illegal storage of firearms, so it seems to be a common trend now", zegt Dan Quirion van de Royal Canadian Mounted Police.
Update: Een politieagent uit Fredericton is voorlopig geschorst. De aanleiding daarvoor is informatie die tijdens Yellybean naar boven is gekomen. [CBC January 30, 2007] [Offline]
Update 2: Ook opgepakt tijdens Yellybean: "A Burlington couple, who sell bodybuilding health products". De politie vermoedt dat het stel anabolen verkocht aan fitnesscentra. [Hamilton Spectator Feb 1, 2007] [Offline]

2 5 - 0 1 - 2 0 0 7

  Politie confronteert wielrenner Vandenbroucke met anabolenhandelaar (ANP 25 januari 2007) [Offline]
De Belgische wielrenner Frank Vandenbroucke is urenlang verhoord door een onderzoeksrechter van het parket in Dinant. Die verdenkt Vandenbroucke ervan dat hij anabolen, testosteron en andere dopingmiddelen heeft gekocht van een anabolenring. De Belgische politie rolde die ring op in de voorzomer van 2006.
De federale politie had Vandenbroucke al twee keer gevraagd om te verschijnen voor verhoor, maar de renner was toen niet komen opdagen. Dat Vandenbroucke dit keer wel verscheen, kwam omdat de politie een opsporingsbevel tegen hem had uitgeschreven.
Frank Vandenbroucke
[Het Laatste Nieuws 25/01/07] [Offline]
De link tussen het bodybuildingmilieu en het circuit van wielrenners lijkt F R te zijn. R is de oprichter van een supplementenbedrijf dat de door dopingschandalen achtervolgde wielerploeg Cofidis sponsorde.
Via Cofidis waren er contacten tussen R en renners als C P, J P en Frank Vandenbroucke. Later kwam Robijns ook in contact met D B. B en P hebben al bekend dat ze doping van R kochten.
"De speurders hadden van de rechter opdracht gekregen in de loop van de avond en de nacht een confrontatie te houden tussen Vandenbroucke en enkele hoofdverdachten uit het dossier. Vermoedelijk ging het daarbij om R."
Vandenbroucke ontkent de beschuldigingen. Hij zegt dat hij alleen supplementen van R heeft gekocht. [Belga 25/01/07] [Offline] Bovendien laat hij weten dat hij erover denkt om de krant Het Laatste Nieuws, die over zijn verhoor schreef, voor de rechter te dagen wegens smaad. Volgens Het Laatste Nieuws was Vandenbroucke de hele nacht op het parket gebleven. Volgens Vandenbroucke was hij echter om elf uur weer thuis.
"Blijkbaar denken ze dat ze alles mogen schrijven over mij", aldus Vandenbroucke. "Ik overweeg dan ook een klacht in te dienen wegens eerroof." [Belga 25/01/07] [Offline]

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken