0 8 - 0 1 - 2 0 0 8
Acadia Pharmaceuticals heeft nieuwe SARM: AC-262536 (J Steroid Biochem Mol Biol. 2007 Nov 22 [Epub ahead of print].)
Het is geen steroid, maar hij interacteert wel met de androgeenreceptor. Hij initieert spieropbouw maar zijn bijwerkingen zijn anders dan die van testosteron. Onderzoekers van het Zweeds-Californische Acadia Pharmaceuticals stellen hem binnenkort voor aan het wetenschappelijk publiek in de Journal of Steroid Biochemistry and Molecular Biology.
In hun artikel noemen de onderzoekers hun nieuwe verbinding AC-262536. Ze zijn er behoorlijk trots op, want boven de
eerste versies van hun stuk vermelden ze boven elke pagina dat hun artikel 'Confidential' is. Dat hoort bij de dynamische cultuur van het bedrijfsmatige onderzoekswereldje: elke scheet bestempelen tot bedrijfsgeheim, niets bekendmaken en vervolgens gaan zeuren dat de innovatie erg opschiet.
Hiernaast zie je de chemische structuur van AC-262536. Voluit heet de verbinding 4-(3-hydroxy-8-aza bicyclo[3.2.1]octyl)-naphthalene-1-carbonitrile. De onderzoekers kwamen hem op het spoor tijdens een programma waarin ze op grote schaal stofjes kieperden bij gentech-cellen die oplichten als ze in contact
komen met androgenen.
Uit reageerbuisproeven hebben de onderzoekers opgemaakt dat AC-262536 alleen interacteert met de androgeenreceptor, en niet met andere steroidreceptoren. Dat betekent: minder bijwerkingen.
Om meer te weten te komen over de effecten van het neo-androgeen in organismen gaven de onderzoekers de verbinding aan ratten in doseringen van drie, tien en dertig milligram per kilo lichaamsgewicht per dag. Dat experiment duurde twee weken. Een controlegroep ratten kreeg dagelijkse injecties van een milligram testosteronpropionaat per dag.
De onderzoekers keken na twee weken wat voor effect de injecties hadden op de spiermassa door het gewicht van de levator ani (LA in de figuur) te bepalen. Dat is een klassieke merker voor de gewenste anabole effecten van steroiden.
De onderzoekers keken ook naar het gewicht van de prostaat (PV) en de zaadblaasjes (SV). Dat zijn merkers voor de ongewenste androgene effecten van steroiden.
Tenslotte bepaalden de onderzoekers de mate waarin AC-262536 de concentratie van het hormoon LH verminderde. LH stimuleert de natuurlijke aanmaak van testosteron. Hoe sterker anabolen de aanmaak van LH omlaag schroeven, des te meer remmen ze de natuurlijke aanmaak van testosteron.
In de figuur hieronder zie je de gemeten effecten ten opzichte van die van testosteron.
De ongewenste androgene effecten van AC-262536 zijn aanzienlijk zwakker dan die van testosteron. De remming van de natuurlijke aanmaak van testosteron overtreft die van testosteron, en het spieropbouwende effect is enigszins vergelijkbaar met dat van testosteron - maar komt er niet bij in de buurt.
Hum. De jongens en meisjes van Acadia mogen in hun stuk het woordje 'Confidential' zo vaak gebruiken als ze willen, wij zijn niet enthousiast.
3 1 - 1 2 - 2 0 0 7
Testosteron verhoogt hemoglobine in het bloed van ouderen meer dan in het bloed van jongeren
(J Clin Endocrinol Metab. 2007 Dec 26 [Epub ahead of print].)
De voornaamste bijwerking van testosterontherapie voor oudere mannen is niet toegenomen agressie. Het is ook niet een verhoogde kans op kanker. De voornaamste reden waarom mannen die testosterontherapie krijgen moeten stoppen is dat hun bloed te stroperig wordt. Bij oudere mannen laat testosterontherapie de hoeveelheid hemoglobine in het bloed toenemen, ontdekten onderzoekers van Boston University.
De onderzoekers deden een experiment met vijftig jonge mannen tussen de 19 en 35 jaar, en vijftig oudere mannen tussen de 60 en 75 jaar. De onderzoekers zetten hun natuurlijke aanmaak van testosteron stil met de GnRH-agonist leuprolide. Vervolgens verdeelden de onderzoekers de mannen in groepen, die elk gedurende twintig weken elke week een injectie met 25, 50, 125, 300 of 600 milligram testosteronenantaat kregen.
Vervolgens monitorden de onderzoekers het bloed van de mannen. Zo wilden ze te weten komen hoe testosteron het hemoglobine precies verhoogt - want dat testosteron dat doet, dat was al bekend.
Hieronder zie je de stijging van de hemotocrietwaarden tijdens de twintig weken dat de mannen testosteron kregen. Als de hematocrietwaarde de 54 passeert, breken artsen testosterontherapie af uit angst dat de stroperigheid van het bloed hartaanvallen veroorzaakt.
Opvallend is dat bij de oudere mannen de waarde tijdens de twintig weken maar blijft stijgen. Artsen wisten al dat die stijging na een maand begint, maar ze gingen er van uit dat die stijging na drie maanden ophoudt.
Niet dus.
Artsen zouden mannen die testosterontherapie krijgen vaker moeten screenen, vinden de onderzoekers.
Door injecties met testosteron neemt de hoeveelheid hemoglobine in het bloed van de mannen toe. Hoe meer testosteron de mannen krijgen, des te meer hemoglobine zit er in hun bloed. Testosteron heeft echter geen effect op de aanmaak van EPO en ook niet op de receptor sTfR, die ijzer de cel inbrengt. Het ziet er dus naar uit dat testosteron direct inwerkt op het beenmerg en daar de aanmaak van rode bloedcellen stimuleert.
De onderzoekers keken ook naar estradiol. Estradiol had geen effect op de aanmaak van bloedcellen.
|
|
|