Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Krachttraining & voeding       Duursport & voeding       Krachttraining       Cardio- & duurtraining    

3 0 - 1 2 - 2 0 0 9

  'Acupunctuur bracht atleet aan de top' (Evid Based Complement Alternat Med. [Epub ahead of print].)

Acupunctuur is geen doping, maar het helpt sporters wel aan medailles. Dat is de strekking van een case die de Duitse hoogleraar Taras Usichenko, verbonden aan Ernst Moritz Arndt University, binnenkort publiceert in Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine. De gevalsstudie betreft een niet bij name genoemde atleet, die dankzij een 7-jaar durende acupunctuurbehandeling de beste Duitse penthatleet werd.

'Acupunctuur bracht atleet aan de top'
De moderne pentathlon kent de onderdelen schermen, pistoolschieten, 200 meter zwemmen, hordelopen en 3 kilometer hardlopen. Een 20-jarige pentathleet, die toen kans maakte op een positie binnen het nationale team, zocht contact met een acupuncturist om hem van klachten af te helpen die hem bij zijn sport in de weg zaten.

De sporter - het artikel maakt niet duidelijk of het om een man of een vrouw gaat - heeft bijvoorbeeld last van een stijve schouder bij het zwemmen. De acupuncturist prikt daarom naalden op de plekken LI4, L11, L14, TH5 en GB21. De sporter heeft bij het schermen last van vermoeide armen. De acupuncturist prikt daarom naalden op LI4, L10, L11 en TH 5. De pentathleet heeft bij het schieten moeite om zijn arm stil te houden, en krijgt daarom naalden in H7 and LI4. Om de sporter harder te laten lopen krijgt hij vlak voordat hij moet rennen naalden in ST36 en GB34.


'Acupunctuur bracht atleet aan de top'


In de 7 jaar dat de behandeling duurt wordt de sporter alsmaar beter. Hoeveel beter, dat vertelt de figuur van hieronder.'Acupunctuur bracht atleet aan de top'Komt dat door training? Door de behandeling? Door het placebo-effect van de behandeling? Op die vraag hebben de onderzoekers geen eenduidig antwoord, al zijn ze heilig overtuigd van de werkzaamheid van acupunctuur. Wel staan de onderzoekers even stil bij de vraag of acupunctuur onder de noemer van 'doping' valt. Nee, denken ze. Acupunctuur voldoet niet aan Wada's tweede criterium voor doping. Er is immers geen "medical or other scientific evidence, pharmacological effect or experience that the use of the substance or method represents an actual or potential health risk to the athlete".

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken