Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Yoga & meditatie       Ongewone anabole methoden       Krachttraining       Cardio- & duurtraining    

0 7 - 0 9 - 2 0 1 0

  Acupunctuur maakt spieren sterker (Eur J Appl Physiol. 2010 Sep;110(2):353-8.)

Beenspieren worden sterker door een behandeling met acupunctuur. Dat is de uitkomst van een studie door de Goethe-University Frankfurt die verscheen in de European Journal of Applied Physiology. De onderzoekers gebruikten 33 recreatieve sporters als proefpersoon.

Acupunctuur maakt spieren sterker
In bijna alle studies naar het gebruik van acupunctuur in de sport kijken onderzoekers of je met acupunctuur spierpijn kunt bestrijden, maar er circuleren veel verhalen over sporters die acupunctuur als prestatieverbeterend middel gebruiken. In 2009 verscheen er een case study waarin een pentathleet zeven jaar acupunctuur gebruikte. Kennelijk met succes, want de sporter bereikte de top.

In deze studie behandelden de onderzoekers 13 vrouwelijke en 20 mannelijke amateursporters van halverwege de twintig achtereenvolgens klassieke acupunctuurpunten als "Zusanli (stomach 36), Sanyinjiao (spleen 6), Qihai (conception vessel 6) and Shenmen (ear point 55)" met massage en naalden.

De onderzoekers herhaalden de procedure maar gaven de proefpersonen toen een nep-acupunctuurbehandeling [Sham Acu] of een namaak-laser-acupunctuurbehandeling Placebo Laser Acu].

Bij de nep-acupunctuurbehandeling staken de behandelaars de naalden op de verkeerde plaatsen. Bij de nep-laserbehandeling stond de laser uit, zonder dat de behandelaars en de proefpersonen dat wisten.

Na de behandeling moesten de proefpersonen op een soort leg-extensionmachine gaan zitten. Die konden ze niet in beweging krijgen, maar ze moesten dat gedurende 30 seconden wel uit alle macht proberen. Tijdens die poging bepaalden de onderzoekers de maximum isometric voluntary force die de beenspieren konden ontwikkelen. Hieronder zie je met hoeveel Newton de maximum isometric voluntary force door de behandelingen toenam - ten opzichte van geen behandeling. Om je een indruk te geven van de effecten: je hebt tien Newton nodig om 1 kilo in beweging te krijgen.


Acupunctuur maakt spieren sterker


Statistisch significant was alleen het verschil tussen het effect van de acupunctuurbehandeling en dat van de neplaserbehandeling.

"The present study shows that a one-session acupuncture treatment was efficacious for improving isometric quadriceps strength in recreational athletes", schrijven de Duitsers. "Future prospective studies should evaluate whether acupuncture induced strength gains would carry over to athletic performance."

De studie is betaald door de German Medical Association of Acupuncture.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken