1 9 - 0 7 - 2 0 0 8
Adrenalinepompers blijven in de gym langer sterk (J Appl Physiol. 2007 Jan;102(1):94-102.)
Je hebt twee types krachtsporters. Het ene type verliest tijdens zijn sets snel kracht, het andere type niet. Amerikaanse bewegingswetenschappers hebben de oorzaak ontdekt van het verschil tussen de twee soorten sporters. Het zit hem in de aanmaak van stresshormonen als
adrenaline.
Adrenaline is een hormoon dat de bijnier maakt uit de aminozuren L-tyrosine of fenyalanine. Je ziet de chemische structuur van adrenaline hieronder.
Enzmen veranderen tyrosine tijdens stress in L-Dopa, L-Dopa in dopamine, dopamine in noradrenaline en noradrenaline in adrenaline. Bij fysieke of psychische stress, zoals een training met gewichten, gaat de aanmaak van
al die stoffen omhoog.
De onderzoekers wilden meer weten over het effect van de natuurlijke aanmaak van die catecholamines - zoals wetenschappers stoffen als dopamine en adrenaline noemen - op de vermoeidheid die krachtsporters tijdens training ervaren. Dus lieten ze tien bodybuildende studenten in het laboratorium zes setjes squatten met tachtig procent van het gewicht waarmee ze nog net een rep konden maken.
Tussen de sets door maten de onderzoekers de kracht in de benen van de bodybuilders. Voor, tijdens en na de training maten de onderzoekers ook de concentratie dopamine, adrenaline en nor-adrenaline in het bloed van de sporters. Omdat sportwetenschappers vermoeden dat je meer testosteron
aanmaakt als de concentratie adrenaline in je bloed stijgt, maten de onderzoekers tenslotte ook de testosteronspiegel.
De onderzoekers ontdekten dat de helft van hun proefpersonen tijdens de training snel aan kracht inboette. Force reducers, noemden de onderzoekers die sporters. De kracht die de andere helft van hun proefpersonen tijdens de training ontwikkelde bleef op peil. De onderzoekers noemden die proefpersonen force maintainers.
De aanmaak van catecholamines ging bij de force maintainers straffer omhoog dan bij de force reducers, ontdekten de onderzoekers. Voor adrenaline zie je die aanmaak hieronder. [Epinephrine = adrenaline - red.]
De curven met de open symbooltjes staan voor adrenaline, de curven met zwarte gesloten symbooltjes staan voor de kracht. De vierkante symbooltjes staan voor de force maintainers, de afgeronde symbooltjes voor de force reducers.
De curven voor noradrenaline zijn niet wezenlijk anders.
Het valt de onderzoekers op dat de aanmaak van adrenaline - net als die van de andere catecholamines - toeneemt voordat de training begint. De sporters fokken zichzelf een beetje op, denken de onderzoekers, en de force maintainers doen dat beter dan de force reducers. Misschien dat sporters daar iets mee kunnen, denken de onderzoekers. Als ze zichzelf voor hun training meer opfokken, kunnen ze misschien meer
gewicht verzetten.
Tijdens de training steeg ook de testosteronspiegel met twintig procent. Dat zie je hieronder.
De curve met de open symbooltjes staat voor sporters die gingen trainen, de curve met de zwarte gesloten symbooltjes voor een controlegroep die niet trainde.
Het ziet ernaar uit dat de testosteronaanmaak bij de force maintainers meer omhoog gaat dan bij de force reducers, schrijven de onderzoekers. "From the start of exercise, testosterone was positively correlated with both plasma adrenaline (r = 0,55) and noradrenaline (r = 0,82). Although correlation does not indicate causality, and the adrenaline correlation is only moderate, these findings support the theory of catecholamines acting to promote androgen secretion from the gonads during high-intensity exercise."
Hoe catecholamines de aanmaak van testosteron zouden verhogen weten de onderzoekers niet.
Als je meer testosteron tijdens een training aanmaakt door je op te fokken voordat je onder het ijzer gaat, dan is dat natuurlijk interessant. Hoe meer testosteron je lichaam tijdens een training aanmaakt, hoe meer vooruitgang boek je.
Een andere mogelijke strategie is tijdens je training net iets te warm aankleden. Dat zou je aanmaak van groeihormoon verhogen.
Je kunt er ook voor kiezen om de aanmaak van je katabole hormonen te verlagen. Dat gebeurt als je niet 's ochtends traint, maar 's avonds. Als je een sportdrank met suikers drinkt tijdens je training verlaag je de aanmaak van spierslopende hormonen ook.
|
|
|