Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Groeihormoon       Zuurstofmanipulatie & krachttraining       Krachttraining       Ongewone anabole methoden    

0 5 - 0 2 - 2 0 0 9

  Afgeknepen bloedvaten laten spieren groeien (J Appl Physiol. 2006 May;100(5):1460-6.) Je bindt de bloedvaten van je benen af bij je liezen en je gaat rennen op een loopband. Je trekt 'sprintjes' van twee minuten, waarbij je honderd meter aflegt, vijf keer per training. Dat doe je dan vijf keer per week, drie weken lang. Volgens een Japans onderzoek veroorzaakt dat een ongehoorde spiergroei.
De Japanners doen al langer onderzoek naar het trainen van spieren met een lage belasting tijdens afgesneden
Afgeknepen bloedvaten laten spieren groeien
bloedtoevoer naar de spieren. Ze hopen dat onder die condities spiercellen harder groeien, en dat training with restricted venous blood flow mensen helpt kracht op te bouwen die niet aan gewone krachttraining kunnen doen. Ouderen, bijvoorbeeld.
Krachttraining 'werkt' meestal pas bij een belasting van meer dan 65 procent van de 1RM. 1RM is de belasting waarbij je nog net een herhaling kunt maken.
De onderzoekers lieten proefpersonen een gordel dragen die de bloedtoevoer naar hun benen afkneep, en lieten ze daarbij rennen op een loopband. Dat zie je op de foto hierboven. Een controlegroep liep zonder het ding.
Tijdens en vlak na de sessie steeg de aanmaak van groeihormoon aanzienlijk. De concentratie van het spierslopende cortisol bleef echter binnen de perken.


Afgeknepen bloedvaten laten spieren groeien


De onderzoekers keken ook naar vrij testosteron, IGF-1, bindingseiwitten van IGF-1 en merkers voor spierschade. Ze vonden geen effecten.
De looptraining leidde wel tot een dramatische groei van het spierweefsel, zie je hieronder. Kaatsu-walk = lopen met afgeknepen bloedvaten.


Afgeknepen bloedvaten laten spieren groeien


Hieronder zie een MRI van de twee benen van een proefpersoon voordat het experiment begon. Daaronder zie je een scan van de benen van dezelfde persoon toen de proef was afgelopen. Quod erat demonstandum, zoals die rare jongens in Asterix en Obelix zeggen.


Afgeknepen bloedvaten laten spieren groeien


O ja.
De proefpersonen werden ook sterker door het lopen met afgebonden spieren.


Afgeknepen bloedvaten laten spieren groeien


Het mechanisme achter het anabole effect van training with restricted venous blood flow snappen de onderzoekers niet. Ze opperen de theorie dat het afknijpen van de bloedtoevoer in de spiercel de glucosetransporter GLUT4 activeert. Maar veel onderbouwing voor die theorie hebben ze niet.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken