0 3 - 0 3 - 2 0 0 9
Afgeknepen spier groeit harder (J Appl Physiol. 2007 Sep;103(3):903-10.)
Krachttraining met weinig kilootjes, veel herhalingen en een afgesneden bloedtoevoer naar je spieren laten je musculatuur net zo hard groeien als reguliere krachttraining. Dat melden onderzoekers van de University of Texas en de University of Tokyo in een stuk dat twee jaar geleden verscheen in de Journal of Applied Physiology.
Een paar weken terug schreven we ook al over Kaatsu-training. Dit keer trainden proefpersonen hun bovenbenen op een leg extension-machine op 20 procent van hun 1RM. Ze maakten dertig reps, wachtten een halve minuut, en maakten toen een set van vijftien reps. Daarna maakten ze nog eens twee sets van vijftien reps, telkens met een tussenpauze van dertig seconden.
Bij de experimentele groep [REFR] was de bloedtoevoer naar de beenspieren met een tourniqette grotendeels afgesneden. Bij de controlegroep [CTRL] was dat niet gebeurd. De onderzoekers keken vlak na de sessie in het bloed en het spierweefsel van de proefpersonen om zo te achterhalen hoe het komt dat Kaatsu-training zo anabool werkt. Je kunt van Kaatsu-training net zo hard groeien als van reguliere krachttraining met een trainingsbelasting van zeventig procent of meer.
Een mogelijk mechanisme is dat de aanmaak van groeihormoon een factor tien omhoog gaat ten opzichte van de controlegroep. Zo'n GH-piek is bij reguliere krachttraining normaal, maar bij krachttraining met 20 procent van het 1RM niet.
De hoeveelheid melkzuur steeg hoger bij de Kaatsugroep dan bij de controlegroep. De concentratie van het vrije testosteron en IGF-1 in het bloed reageerden niet op het afbinden van de bloedtoevoer. De cortisolspiegel steeg wel significant hoger in de experimentele groep.
In de spiercel is het molecuul mTOR een sleutelfactor als het gaat om spieraanmaak en -afbraak. Als de cel forsforgroepen aan mTOR plakt - onder invloed van krachttraining of anabole hormonen - dan schakelt het gefosforyleerde mTOR andere signaalmoleculen aan, die de cel spiereiwitten laten produceren. Voor krachttraining is het enzym S6K1 een hele belangrijke. Hoe meer fosforgroepen er zes uur na een trainingssessie aan dat molecuul hangen, des meer spiermassa
bouwen sporters op.
MTOR reageerde niet op Kaatsu-training. S6K1 wel. De onderzoekers snappen niet hoe dat kan. Eigenlijk zou mTOR S6K1 moeten aanschakelen, maar het lijkt erop dat dat niet is gebeurd.
Whatever. De Kaatsutraining leidde tot een verhoogde aanmaak van spiereiwit ten opzichte van de training van de controlegroep. Dat zie je hieronder.
De onderzoekers geloven niet dat de verhoogde aanmaak van groeihormoon een factor van betekenis is in die verhoogde aanmaak van spierweefsel. In plaats daarvan vermoeden ze "that a greater number of normally inactive muscle fibers are recruited to lift the a similar load when the blood flow is restricted".
|