0 1 - 0 6 - 2 0 0 7
Afgeslankt? GLA houdt de verloren kilo's weg (J Nutr. 2007 Jun;137(6):1430-5.)
Dikke mannen en vrouwen die zijn afgevallen blijven makkelijker op hun nieuwe gewicht als ze dagelijks 890 milligram
gamma-linolzuur of GLA slikken. Die dosis komt neer op vijf gram
borage-olie per dag. Dat schrijven onderzoekers van de University of California in Davis in de Journal of Nutrition.
In dierstudies vermindert suppletie GLA, een precursor van arachidonzuur, de toename van de vetmassa en de eetlust van ratten met een genetische aanleg om dik te worden.
Bij ratten met een aanleg om slank te blijven doet GLA niets. Daarom deden de onderzoekers proeven met enkele tientallen dikke mannen en vrouwen, die voordat de proef begon al waren afgevallen.
De proefpersonen slikten de GLA een jaar lang. De figuur hieronder vertelt je wat voor effect dat had op hun lichaamsgewicht.
De onderzoekers denken dat GLA, nadat het zich heeft ingenesteld in celmembranen, de receptoren voor insuline
of adrenaline beter laat werken. Ook laat het misschien de cellen meer vet verbranden.
Een andere mogelijkheid is dat een metaboliet van GLA, di-homo-GLA, in de vetweefsels ontstekingsreacties afremt, waardoor de groei van de vetcellen vertraagt.
0 8 - 0 6 - 2 0 0 7
De magnetron veroorzaakt de vetzuchtepidemie (BBC 6 June 2007)
De komst van de magnetronmaaltijd deed over het overgewichtsprobleem escaleren, zegt Jane Wardle van de University College London tijdens het Cheltenham Science Festival.
Nietes, zegt Tim Lang van City University. De komst van de supermarkt is de oorzaak van de vetzuchtepidemie.
Ken Fox van de University of Bristol zegt weer iets anders. Volgens hem werd overgewicht een probleem na de tweede wereldoorlog, toen de mechanisering doorzette.
Eerder schreven we al over theorieen dat een bacterie in de darm, de voedingsindustrie, teveel zout in ons eten of een obscuur virus vetzucht veroorzaakt.
0 6 - 0 6 - 2 0 0 7
Trainen na een maaltijd maakt afvallen makkelijker (BBC)
Als je een uur nadat je hebt gegeten gaat trainen, val je automatisch af. Dat blijkt uit een Brits onderzoek van Surrey University, dat is verschenen in de Journal of Endocrinology. [J Endocrinol. 2007 May;193(2):251-8.]
De onderzoekers gaven hun proefpersonen eerst allemaal hetzelfde ontbijt. Een uur daarna ging de ene helft een uur redelijk intensief fietsen, terwijl de andere helft niet actief was. Tijdens de volgende maaltijd mochten beide groepen zoveel eten als ze wilden.
De groep die getraind had, at meer dan de groep die niet actief was geweest. Maar als je de hoeveelheid verbruikte calorieen aftrekt van het aantal geconsumeerde calorieen, dan at de actieve groep minder dan de niet-actieve groep. Volgens die rekensom at de actieve groep gemiddeld 412 kilocalorieen, terwijl de niet-actieve groep 565 kilocalorieen consumeerde.
De onderzoekers vermoeden dat training de aanmaak van de eetlustremmende hormonen PYY, GLP-1 en PP stimuleert.
|
|
|