Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Afslanksupplementen       Overgewicht       Afslanken       Afslanksupplementen    

2 4 - 1 2 - 2 0 0 8

  Afgevallen? Dieet met gezonde vetten houdt verloren vetmassa weg (Am J Clin Nutr. 2008 Nov;88(5):1232-41.)
Als je bent afgevallen helpt een dieet met gezonde onverzadigde vetten je om de verloren kilo's weg te houden. Dat ontdekten Deense onderzoekers. Een dieet met veel enkelvoudig onverzadigde vetzuren houdt de verloren kilo's even goed weg als een traditioneel low fat-dieet.
De Denen deden een experiment met honderddertig mannen en vrouwen met een beetje overgewicht. Ze lieten de proefpersonen acht weken afvallen met een streng dieet van duizend kilocalorieën per dag. Daarna verdeelden ze de proefpersonen in drie groepen. De ene groep ging weer gewoon eten. De proefpersonen in de tweede groep mochten zoveel eten als ze wilden, maar volgde een dieet waarbij de energie voor minder dan 25 procent kwam uit vet. [Low fat-groep] Een derde groep at ook ad libitum, maar at meer vet. [MUFA-groep] Ongeveer veertig procent van de energie kwam uit vetten - vooral uit de enkelvoudig onverzadigde vetzuren, zoals je die vindt in noten en olijfolie.
De hoeveelheid eiwit was in het dieet van de drie groepen gelijk. Vijftien procent van de energie kwam uit eiwitten.
De onderzoekers volgden de proefpersonen een half jaar. Hieronder zie je hoe hun gewicht weer toenam.


Afgevallen? Dieet met gezonde vetten houdt verloren vetmassa weg


Nou zegt gewicht niet zoveel. Lichaamssamenstelling is relevanter. De figuur vertelt je hoe de vetmassa van de proefpersonen toenam tijdens het halve jaar.


Afgevallen? Dieet met gezonde vetten houdt verloren vetmassa weg


Een low fat-dieet en een dieet met gezonde vetten werken dus ongeveer even goed als het gaat om de vetmassa bescheiden te houden.
Toen de onderzoekers het bloed van de proefpersonen onderzochten zagen ze dat de proefpersonen die het dieet met de gezondere vetten volgden gezonder waren dan de proefpersonen in de low fat-groep: hun insulinespiegel was lager, en hun cholesterolspiegel was gunstiger. Dat vetrijke dieet was trouwens samengesteld volgens de inzichten van Walter Willett.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken