Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Farmacologisch afslanken       Afslanksupplementen       Afslanken       Psychologie    

2 3 - 0 9 - 2 0 1 0

  Afslankdieet is pure stress (Psychosom Med. 2010 May;72(4):357-64.)

Aderverkalking, hartinfarcten, hoge bloeddruk, diabetes en kanker. Als je te dik bent verklein je je kans erop als je afvalt, zeggen artsen. Maar de kans op diezelfde chronische aandoeningen neemt weer toe door stress. En laat nou volgens een onderzoek van de University of California in San Francisco een afslankdieet stress verhogen.

Cortisol maakt dik, en de aanmaak van cortisol gaat omhoog als je onder stress staat. Dat is bekend. Afslanken is volgens psychologische studies een bron van stress. Da's ook bekend. Maar wat doet een caloriebeperkend dieet nou precies met je cortisol? Dat is nog precies bekend. Dus wilden de onderzoekers daar achter komen - met een experiment waaraan 99 vrouwen meewerkten.

De onderzoekers lieten de vrouwen vier keer 3 weken lang een dieet volgen. Telkens bestond dat voor 50 energieprocent uit koolhydraten, voor 30 energieprocent uit vet en voor 20 energieprocent uit eiwitten.

De ene keer mochten de vrouwen eten zoveel ze wilden. Ze hoefden geen kcal te tellen. [no restricting, no monitoring]

Een tweede keer mochten de vrouwen eten zoveel ze wilden, maar moesten wel kcal tellen. [no restricting, monitoring]

Een derde keer mochten ze slechts 1200 kcal per dag eten, maar hoefden ze geen kcal te tellen. [restricting, no monitoring]

Een vierde keer mochten ze slechts 1200 kcal per dag eten, en moesten ze ze wel kcal tellen. [restricting, monitoring]

Zo konden de onderzoekers de fysieke stress van een laag-calorisch dieet scheiden van de psychische stress van het bijhouden wat je allemaal in je mond stopt. En om met die laatste factor te beginnen: kcal tellen verhoogde het gevoel van stress in de proefpersonen.


Afslankdieet is pure stress

Afslankdieet is pure stress


Maar de andere factor, het eten van slechts 1200 kcal per dag, verhoogde de cortisolspiegel. En dat is waar het de onderzoekers eigenlijk om te doen was.

Mensen die afslanken maar geen kcal tellen voelen zich waarschijnlijk beter dan afslankers die wel tellen, stellen de onderzoekers. Misschien voelen ze zich zelfs prima. Maar dit wil niet zeggen dat afslanken voor hen gezond is. Zeker als je langere tijd op dieet bent is de constant verhoogde cortisolspiegel schadelijk voor je.

"Regardless of diet success or failure, if dieting is shown in future studies to reliably increase stress and cortisol, clinicians may need to rethink recommending dieting to their patients to improve health", concluderen de onderzoekers.

Een alternatieve benadering is het verhogen van de inname van eiwitten tijdens een dieet. Afslankers voelen zich in ieder geval beter als ze een eiwitrijk dieet volgen. Een tweede alternatief is afvallen door meer te bewegen in plaats van minder te eten. Zeker voor de lichaamsssamenstelling is dat beter.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken