Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Afslanken       Afslanksupplementen       Vetzuchtepidemie       Afslankmedicijnen    

0 9 - 0 9 - 2 0 0 1

Afslanken gaat vlotter als je voldoende calcium binnenkrijgt

Calcium versnelt de verbranding van vet en remt de opslag van vet in vetcellen. Dat blijkt uit onderzoek van Michael Zemel van de universiteit van Tennessee. Zemel ontdekte dat mensen op jaarbasis vijf kilo vet per jaar kunnen verliezen als ze hun calciuminname verhogen. Vooral het vet rond het middel verdwijnt.

Zemels groep kwam het vetremmend effect tien jaar geleden op het spoor tijdens een onderzoek naar de effecten van calcium op de bloeddruk. Toen de onderzoekers zware proefpersonen een jaar lang een gram calcium per dag gaven, daalde niet alleen hun bloeddruk, maar verminderde ook hun vetmassa.

Onderzoek naar vetcellen in het lab leerde waarom: calcium vermindert de hoeveelheid vitamine D in het lichaam. Die vitamine stimuleert in vetcellen de aanmaak van het enzym FAS. FAS is nodig is om vetten in de cel op te slaan.

Het effect van calcium op de groei van vetcellen is groot. Muizen die door genetische manipulatie eenzelfde soort vetcellen als mensen hadden gekregen werden minder dik als hun voer voor 1,2 procent uit calcium bestond. Hun lichaamsgewicht nam 26 procent minder toe en hun vetweefsel nam 40 procent minder toe dan muizen die drie keer zo weinig calcium in hun voer hadden gekregen.

Ook bij afvallen helpt calcium, ontdekten de onderzoekers. Muizen die minder calorieen consumeerden dan ze verbrandden vielen in hun dierstudies sneller af als ze extra calcium kregen. Gewone muizen, wiens voer voor 0,4 procent uit calcium bestond, verloren 20 procent van hun lichaamsgewicht en 30 procent van hun vetmassa. Calciummuizen, wiens voer voor 1,2 procent uit calcium bestond, verloren 42 procent van hun lichaamsgewicht en 70 procent van hun vetlagen. Grofweg versnelde de suppletie met calcium de afname van de vetmassa met een factor twee.

Opvallend was dat de lichaamstemperatuur van de muizen een halve graad was verhoogd.

Zemel en zijn mensen ontdekten dat ook mensen sneller afvallen als ze meer calcium gebruiken. Epidemiologen hadden al ontdekt dat mensen slanker zijn naarmate ze meer calcium gebruiken.

Zemel kon aantonen dat calcium bij afslankers het vetverlies versnelt. Hij stelde drie groepen mensen met overgewicht samen. Beide groepen kregen een dieet dat 500 kilocalorieen onder de energiebehoefte van de proefpersonen zat. De ene groep kreeg 400 milligram calcium per dag binnen - en een placebo. De tweede kreeg via calciumsupplementen 1200 milligram per dag. De derde groep kreeg dagelijks ook 1200 milligram calcium, maar dan via magere zuivelproducten. Calcium in zuivel wordt makkelijker opgenomen makkelijker op dan calcium in supplementen. De proef duurde twaalf weken.


Lichaamsgewicht

Lichaamsvet

Controlegroep

-6,4 procent

-9,1 procent

Hoog-calciumgroep

-7,9 procent

-10,5 procent

Hoog-zuivelgroep

-10 procent

-14,1 procent


De hoog-zuivelgroep verloor zeventig procent meer gewicht en zestig procent meer vet dan de controlegroep. Verder bleek dat calcium ook de plaats waar je vet verloor beinvloedde. Bij de controlegroep had 20 procent van het verloren vet in het middel gezeten. In de hoog-calciumgroep was dat 50 procent, bij de hoog-zuivelgroep 66 procent.

Het onderzoek van Zemel wordt betaald door de zuivelindustrie.

1. Jan Blom. Adequate zuivelinname gaat obesitas tegen. VoedingsMagazine nr. 4, 2001, blz. 16-18.
2. Zemel MB, Shi H, Greer B, Dirienzo D, Zemel PC. Regulation od adiposity bij dietary calcium. FASEB J. 2000,14,1132-1138.
3. Xue BZ, Moustaid M, Wilkison WO, Zemel MB. The agouti gene product inhibits lipolysis in human adipocytes via Ca2+-dependent mechanism. FASEB J. 1998,12,1391-1396.
4. Davies KM, Heaney RP, Recker RR, Lappe JM, Barger-Lux MJ, Rafferty K, Hinders S. Calcium intake and body weight. J.Clin.Endocrinol.Metab. 2000,85,4635-4638.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken