Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Vetzuchtepidemie       Afslanksupplementen       Afslanken       Psychologie    

Low-carb or low-fat, weight loss better with psychological insight

0 9 - 0 9 - 2 0 0 9

  Low-carb of low-fat, afslanken gaat beter met psychologisch inzicht (Br J Nutr. 2009 Dec;102(12):1847-53.)

Het maakt niet uit wat voor dieet je precies volgt, afslankpogingen worden effectiever als je een beetje inzicht krijgt in de psychologie van het teveel eten. Dat ontdekten onderzoekers van het Mexican Social Security Institute door een proef met honderd te dikke vrouwen. De Mexicanen schrijven dat binnenkort in de British Journal of Nutrition.

De Mexicanen lieten hun proefpersonen afslanken met een low fat-dieet of een low carb-dieet. Voor beide dieettypes is wat te zeggen. Afslanken met weinig vet is makkelijk om te doen en vraagt geen grote gedragsveranderingen. Dat is met low carb wel anders. Aan de andere kant is low carb op de korte termijn effectiever dan low fat, en daardoor motiverender.

Psychologen weten ondertussen al het een en ander over de manier waarop mensen hun problemen weg-eten. Als ze die kennis in een paar sessies overdragen op afslankers zijn hun pogingen om af te vallen succesvoller, blijkt uit eerdere studies. De Mexicanen vroegen zich af of het nog uitmaakt wat voor soort dieet je volgt. Van low carb gaan je hersenen een beetje anders werken, dus wie-weet werken die psychologische sessies bij Atkinsadepten helemaal niet. Zullen de onderzoekers gedacht hebben.

Om een lang verhaal kort te maken, de figuur hieronder vertelt hoeveel de vrouwen in de low carb-groep gedurende een half jaar afvielen. De curve met de zwarte vierkantjes staat voor de vrouwen die ook psychologische kennis overgedragen kregen. De curve met de witte bolletjes staat voor de vrouwen die alleen afvielen.


Afslanken gaat beter met psychologisch inzicht


De figuur hieronder geeft het gewichtsverlies weer van de vrouwen in de low fat-groep. Witte bolletjes = geen psychologisch geneuzel; zwarte vierkantjes = wel met psychologisch geneuzel.


Afslanken gaat beter met psychologisch inzicht


Het maakt dus niet uit hoe je wilt afslanken - inzicht in je eigen gedrag verhoogt je kans op slagen.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken