Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Overgewicht       Afslanksupplementen       Afvallen       Eiwitten    

0 9 - 0 8 - 2 0 0 8

  Afslanken met eiwitdieet verhoogt metabolisme (Int J Food Sci Nutr. 2008 Jul 25:1-13. [Epub ahead of print].) Verdubbel de eiwit-inname van dikke mannen op een afslankdieet, en ze vallen sneller af maar houden toch meer spiermassa vast. Dat komt doordat eiwitten de mitochondria van de mannen harder laten werken, ontdekten Spaanse voedingswetenschappers.
De onderzoekers, verbonden aan de University of Navarra, zetten negentien dikke mannen acht weken lang op een dieet waarbij de mannen elke dag dertig procent minder energie binnenkregen dan ze eigenlijk nodig hadden.
De ene helft van de mannen kreeg een dieet zoals het Voedingscentrum aanbeveelt. Dat was het Control Diet. De energie kwam voor vijftien procent uit eiwitten, voor dertig procent uit vetten en voor de overige 55 procent uit koolhydraten.
De andere helft van de mannen kreeg een High Protein Diet. Dertig procent van de energie kwam uit eiwitten, dertig procent uit vetten en veertig procent uit koolhydraten.
Voor de rest waren de diëten niet verschillend, behalve dan dat het High Protein Diet vier keer meer voedingscholesterol leverde dan het Control Diet. Dat kwam vooral omdat de eiwitten in dat dieet van dierlijke oorsprong waren.
Zoals je al zou verwachten vielen de mannen op het High Protein Diet sneller af.

Afslanken met eiwitdieet verhoogt metabolisme

De mannen op het High Protein Diet verloren niet alleen meer gewicht, maar verloren ook vooral meer vetmassa. Dat zie je hieronder. Tot verbazing van de onderzoekers verlaagde het High Protein Diet ook het HDL-cholesterol, maar het effect was niet alarmerend. Door de bank genomen waren de gezondheidseffecten van het High Protein Diet gunstig.

Afslanken met eiwitdieet verhoogt metabolisme

De theorie is dat een voeding met veel eiwit het metabolisme verhoogt. Omdat ze die theorie wilden toetsen lieten de Spanjaarden hun proefpersonen sinaasappelsap drinken, waaraan ze het korte-ketenvetzuur isocaproaat hadden toegevoegd. Koolstofatomen in dat vetzuur waren gelabeld. Nadat de proefpersonen hun sinaasappelsap hadden opgedronken, keken de onderzoekers of ze de gemerkte koolstofatomen in de adem van de proefpersonen terugvonden. Zoals je hieronder ziet, konden ze dat.

Afslanken met eiwitdieet verhoogt metabolisme

Isocaproaat wordt verbrand door de mitochondria, de energiecentrales van de cel. Hoe harder ze werken, des te hoger is het metabolisme.
Uit hun metingen leiden de Spanjaarden af dat een gewoon afslankdieet de stofwisseling verlaagt, maar dat een afslankdieet met veel eiwit de stofwisseling verhoogt. Daardoor val je niet alleen sneller af, maar houd je ook meer spiermassa vast. Het behouden van spiermassa kost het lichaam immers energie. De verhoogde stofwisseling, zo stellen de onderzoekers, "may be also associated with a better body weight regulation after the nutritional intervention period".
Dat een dieet met veel eiwit en minder koolhydraten het afslanken versnelt is in de voedingswetenschap al langer bekend - maar voordat wetenschappers er erg in begonnen te krijgen, gebruikten bodybuilders al koolhydraatarme voedingsschema's om lichaamsvet kwijt te raken. Recent onderzoek bevestigt dat krachttraining het positieve effect van het eiwitdieet op de lichaamssamenstelling versterkt. Nadat je bent afgevallen kun je me een eiwitrijk dieet bovendien voorkomen dat je snel weer dik wordt, ontdekten Nederlandse onderzoekers.
Het stimulerende effect van een high protein-dieet op het metabolisme is niet de enige mogelijke verklaring van de afslankwerking aan een eiwitrijk afslankdieet. Een dieet met veel eiwit stimuleert ook de aanmaak van eetlustremmende hormonen als PYY en remt de afgifte van hongerhormonen als ghreline.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken