|
||
|
||
1 7 - 1 2 - 2 0 0 1 Afslankmiddeltjes bij drogist staan bol van de efedra
De afslankkruiden- en energiemixen die je kunt kopen bij drogisterijen, vitaminezaken en gezondheidswinkels bevatten vaak ongezond veel efedra. Bijna de helft van de preparaten overschrijdt de richtlijnen van de FDA. Dat blijkt uit een onderzoek door RIVM dat november 2001 officieel is verschenen.
Het onderzoek van RIVM lekte verleden jaar al uit. RIVM had het rapport toen voor commentaar gestuurd naar opdrachtgever, VWS. Het rapport maakte duidelijk dat de doseringen in de afslankcocktails zo hoog waren dat de volksgezondheid in gevaar kwam. Kamervragen leidden er vervolgens toe dat de Inspectie Volksgezondheid en de Keuringsdienst van Waren een aantal gevaarlijke preparaten in beslag namen en fabrikanten verzochten hun doseringen te verlagen.
Daarop verzachtten de onderzoekers een paar zinnen in het rapport. Ze vervingen een zin met de strekking dat de volksgezondheid in gevaar was door een zin waarin stond dat het belangrijk was voor de volksgezondheid als de kwaliteit van de dit soort supplementen verbeterde. Het is die milde versie die nu officieel is verschenen.
Toch is het verslag nog steeds alarmerend. Tussen 1997 en 1999 testte RIVM 121 pillen, drankjes en poeders. Bij 93 preparaten was de hoeveelheid efedra-alkaloiden hoger dan de FDA-norm van 8 milligram per inname, en 24 milligram per dagelijkse dosis.
De Amerikaanse supplementenindustrie hanteert een beduidend soepeler richtlijn. Die is dertig gram efedra-alkaloiden per inname en negentig gram per dag. Ongeveer twintig preparaten overschreden ook die norm. Bij 1 supplement zou je zelfs, als je de instructies op het doosje getrouw zou volgen, maar liefst 395 milligram efedra-alkaloïden per dag binnenkrijgen.
In totaal vonden de onderzoekers bij 36 monsters ook cafeine, dat de werking van efedra versterkt. Omdat de cafeine vooral zat in de pillen die ook al ongezond veel efedra bevatten, zijn die supplementen des te gevaarlijker.
In 23 monsters zaten tenslotte synthetische efedrines, hoewel het etiket vermeldde dat het ging om kruiden. Dat is verboden.
RIVM heeft de merknamen van de onderzochte supplementen niet bekend gemaakt. Voor de consument, die op zoek zou willen gaan naar een veilig efedraproduct, zouden namen toch weinig zin hebben. Nogal wat pillen van hetzelfde merk, en soms zelfs van dezelfde partij, waren verschillend van samenstelling.
O. A. Lake, C. Slijkhuis, W. F. Maas, M. E. A. van Vliet, D. de Kaste, W. Verdonk-Kleinjan. Quality and safety of products containing Ephedra Herba on the Dutch Market. RIVM Report 670220001/2001. |
|
|