Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Afslanksupplementen       Eiwitrijk dieet       Afvallen       Afslanksupplementen    

2 2 - 0 8 - 2 0 0 8

  Afvallen gaat beter met eitjesontbijt (Int J Obes (Lond). 2008 Oct;32(10):1545-51.) Het artikel van Nikhil Dhurandhar moet nog verschijnen in de International Journal of Obesity, maar in de voorzomer van 2007 kwamen de resultaten al naar buiten. Ook Nederlandse weblogs hebben er toen dankbaar over geschreven: een ontbijt met eieren maakt het afslanken makkelijker.
Afvallen gaat beter met eitjesontbijt
[valtaf.nl 15 mei 2007] [gezonderafvallen.nl 23-10-2007] [vetvrij.com 4 juni 2007]
Het is misschien mosterd na de maaltijd, maar we hebben de studie er toch nog maar even bijgepakt. Want je weet maar nooit.
De onderzoekers deden een proef met honderdvijftig proefpersonen, onderverdeeld in vier groepen. De Bagel-groep kreeg elke ochtend een ontbijt met bagels - broodjes met weinig vet, die zijn gemaakt van witmeel. De Egg-groep ontbeet met een roerei waarin twee hele eieren waren verwerkt.
Beide groepen probeerden af te vallen door de calorische inname te verlagen.
De afslankers die ontbeten met eieren vielen gedurende de acht weken dat de proef duurde sneller af, zie je hieronder.

Afvallen gaat beter met eitjesontbijt

Vergeleken met de afslankende witte broodjes-eters verloren de afslankende eieren-eters zestig procent meer van hun BMI, zestig procent meer gewicht, dertig procent meer van hun taille-omvang en zestien procent meer lichaamsvet.
De onderzoekers geloven niet dat de eieren-eters makkelijker afvielen omdat ze meer eiwitten binnenkregen. Per ontbijt, schrijven ze, consumeerden de eiereneters, enkele grammen meer eiwit dan de bagel-eters. Die paar gram kunnen nooit zoveel effect hebben. De onderzoekers denken dan ook dat iets in eieren zorgt voor verzadiging en dat eieren-eters daardoor bij de lunch spontaan minder eten.
Een ei levert 213 milligram cholesterol. Toch verslechterde bij de eieren-eters de cholesterolhuishouding niet, ontdekten de onderzoekers.
Het onderzoek is dus een Goeds Nieuws Show voor eieren. Geen wonder dat de sector de inhoud gretig verspreidde, lang voordat de International Journal of Obesity het publiceerde. En waarom de sector zo te spreken was over de studie ligt natuurlijk ook voor de hand. De sector, in de vorm van de American Egg Board, heeft het onderzoek zelf betaald.
En wie betaalt, bepaalt.

2 1 - 0 8 - 2 0 0 8

  Dierstudie: sojadieet maakt slank (Diabetes. 2008 May;57(5):1176-85.) Een levenslange blootstelling aan de fyto-oestrogenen in soja remt de aanwas van de vetweefsels. Zwitserse onderzoekers beschrijven in Diabetes hoe een dieet met veel soja-eiwit het lichaamsgewicht van muizen laaghoudt door in de cellen verbrandingsprocessen een tandje hoger te zetten.
De onderzoekers stelden de muizen al bloot aan fyto-oestrogenen door hun moeders een dieet met veel soja voor te zetten. Het voer van de dieren bevatte tweehonderd ppm daidzeine en bijna driehonderd ppm genisteine. Diadzeine en genisteine zijn isoflavonen die je tegenkomt in soja, en een pseudo-oestrogene werking hebben. Als de onderzoekers alle isoflavonen in het voer bij elkaar optellen, komen ze op zeshonderd ppm. De concentratie isoflavonen in het bloed van de muizen was vergelijkbaar met die in mensen die supplementen met isoflavonen slikken. Een controlegroep kreeg voer met bijna geen isoflavonen.
Toen de muizen vijfentwintig weken oud waren keken de onderzoekers naar hun lichaamssamenstelling. De muizen die waren opgegroeid met het sojadieet hadden vetreserves die maar half zo groot waren.

Dierstudie: sojadieet maakt slank

LP = controlegroep; HP = de dieren in de isoflavonengroep.
In de spier-, vet- en levercellen van de muizen hadden de isoflavonen het enzym AMPK aangeschakeld. Dat enzym wordt actief als de cel veel energie verbruikt. AMPK schakelt weer een ander molecuul aan dat is betrokken bij het energiemetabolisme van de cel PGC-1-alpha. Naarmate er meer actief PGC-1-alpha in een cel aanwezig is, maakt die cel meer mitochondria aan en werken de mitochondria harder. Mitochondria zijn de energiecentrales van de cel.
We hebben recent veel over AMPK geschreven. Farmacologen zoeken naar middelen die AMPK stimuleren, in de hoop dat ze stuiten op medicijnen die de vetzuchtepidemie kunnen indammen. Diezelfde medicijnen zijn echter ook interessant voor chemische duursporters.
Het Zwitserse onderzoek laat zien dat er ook een legale en waarschijnlijk ook niet-ongezonde manier is om AMPK te prikkelen: een dieet met veel soja.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken