0

Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Overgewicht       Superfoods     Afvallen  Afvallen     Afslanksupplementen  Afslanksupplementen    

0 5 - 0 4 - 2 0 1 0

  Afvallen gaat iets makkelijker met V8-groentensap (Nutr J. 2010 Feb 23;9:8.)

Afvallen met een caloriebeperkend dieet gaat ietsiepietsie sneller als je daarbij elke dag 1-2 glazen V8-groentensap drinkt. Dat concluderen voedingswetenschappers van de University of California in Nutrition Journal uit een proef waaraan 81 dikke mannen en vrouwen meededen. De proefpersonen hadden diabetes-2.

Afvallen gaat iets makkelijker met V8-groentensap
De onderzoekers zetten hun proefpersonen, die een lichaamsgewicht van om en nabij de 100 kg hadden, op een dieet dat dagelijks 1600-1800 kcal moest leveren. De onderzoekers gebruikten het DASH-dieet: weinig roodvlees, zout, suiker en snoep, en verhoudingsgewijs veel eiwitten, calcium, magnesium, kalium en vezels. Volg je het DASH-dieet, dan eet je vooral volle granen, kip, vis en kalkoen, groenten en fruit. Een paar weken voordat het experiment begon lieten de onderzoekers hun proefpersonen een dieet volgen met weinig polyfenolen en carotenen.

De proef duurde 12 weken. In die periode kreeg een controlegroep geen extra voedingsmiddelen. Een experimentele groep dronk elke dag een glas met 225 gr V8, een met vitamines verrijkte groentensap van de soepfabrikant Campbell. Een tweede experimentele groep dronk elke dag 2 glazen.

Mocht je je afvragen wat de rol van Campbell in dit onderzoek was: Campbell betaalde de hap. Maar natuurlijk betekent dat niet dat dit een slechte studie is! Nee hoor. De studies die het bedrijfsleven betaalt zijn altijd van een fantastische kwaliteit.

De tabel hieronder vertelt je hoeveel kilo de afslankers na 12 weken waren kwijtgeraakt.


controle

1 glas

2 glazen

Afgevallen

0.55 kg

2.25 kg

1.35 kg


Het gewichtsverlies is nauwelijks de moeite waard. Gemiddeld verloren de proefpersonen in 12 weken tijd 1.8 kilo. Als je dikke mensen van honderd kilo op een dieet van 1600-1800 kcal zet, dan is dat onmogelijk, denk je als leek. Dan denk je dat de proefpersonen zich niet aan hun dieet hebben gehouden. Dat ze, nadat ze hun kip met sla hadden gegeten, naar de McDonald's renden voor een portie franse frietjes en chocoslurpy.

Nou hebben wij er natuurlijk geen verstand van. De auteurs, die echte voedingswetenschappers zijn en ervoor gestudeerd hebben, die denken daar heel anders over. "This positive, small-step change is thought to be successful", schrijven ze. En zo is het! Als een wetenschapper het zegt, dan is dat zo.

De proefpersonen die ook nog groentensap dronken deden het een beetje beter dan de andere proefpersonen. Zoals je ziet deed de groep die dagelijks 1 glaasje V8 soldaat maakte het beter dan de afvallers die 2 glazen moesten drinken. Dat komt omdat de afslankers in die groep massaal de fout in gingen. De helft slaagde er niet in het groentensap te drinken. Die zat waarschijnlijk nog zo vol milkshakes en cheeseburgers dat dat ene glaasje sap er niet meer bijkon. Denken wij dan. Als leken.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken