Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Overgewicht       Afslanksupplementen       Olijfolie       Afvallen    

0 2 - 0 4 - 2 0 0 8

  Afvallen gaat sneller als je kookt met MCT-olie (Am J Clin Nutr. 2008 Mar;87(3):621-6.)
Afslankers die koken met een synthetische olie met medium-chain triacylglycerols (MCT's) vallen sneller af dan afslankers die olijfolie gebruiken. Dat schrijven onderzoekers die al langer bezig zijn met MCT-olie in de American Journal of Clinical Nutrition.
Het verschil tussen MCT-olie en olijfolie zit hem onder meer in de lengte van de vetzuren. Die in olijfolie zijn lang, terwijl MCT-olie vooral bestaat uit middellange vetzuren als decanoaat en octanoaat - vetzuren met respectievelijk tien en acht koolstofatomen. Bovendien zijn de vetzuren in MCT-olie verzadigd, en de vetzuren in olijfolie onverzadigd.
MCT's zitten onder meer in kokosolie en zuivelvet.
Het lichaam gaat anders om met de middellange vetzuren uit MCT-olie dan met de lange vetzuren uit de meeste andere vetrijke voedingsmiddelen. De spijsvertering verpakt de middellange vetzuren niet, zoals dat met lange vetzuren wel gebeurt, in chylomicrons. Daardoor kan het lichaam middellange vetzuren makkelijker verbranden. Dat gebeurt vrijwel direct na de inname, in de lever.
De onderzoekers, verbonden aan Columbia University, deden een proef met vijftig dikke mannen en vrouwen van in de twintig. De proefpersonen kregen zestien weken lang een dieet voorgeschreven. Als de dikke mannen zich aan dat dieet hielden, zouden ze dagelijks 1800 kilocalorieën binnenkrijgen. De dikke vrouwen zouden dagelijks 1500 kilocalorieën consumeren.
Hoe goed de proefpersonen hun dieet volgden weten de onderzoekers niet. Ze gaven de proefpersonen cake mee, dat was gebakken met MCT-olie in plaats van regulier vet. De proefpersonen kregen bovendien MCT-olie mee naar huis om te gebruiken voor het koken. Die olie moest hun reguliere olie vervangen. Zo'n twaalf procent van de dagelijkse behoefte aan energie bestond uit MCT-olie.
Een controlegroep kreeg olijfolie mee naar huis.
Hieronder zie je wat zestien weken olijfolie- of MCT-dieet doet met de lean body mass en de vetmassa.

Afvallen gaat sneller als je kookt met MCT-olie

De olijfoliegroep wint een beetje vetvrije massa, en verliest een paar kilo vet, maar die effecten zijn statistisch niet significant. De MCT-groep verliest beduidend meer vet en meer vetvrije massa - en die effect zijn wel significant.
De MCT-groep verloor bijna twee kilo meer gewicht dan de olijfoliegroep. Vandaar dat de onderzoekers hun studie als een succes beschouwen. "This study shows that choosing MCT oil over an LCT oil may provide an additional boost for weight loss", luidt de laatste zin van het artikel.
Toch zijn wij nog niet overtuigd. Niet alleen omdat wij bovengemiddeld gehecht zijn aan onze vetvrije massa. Merkwaardig vonden wij ook de onderstaande figuur, die we in het artikel vonden.

Afvallen gaat sneller als je kookt met MCT-olie

De taille-omvang van de olijfoliegroep liep verder terug dan die van de MCT-groep.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken