0

Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Vitamine D       Overgewicht       Afslanksupplementen       Vitamines    

1 3 - 0 6 - 2 0 0 9

  Afvallen gaat sneller met vitamine D (nutraingredients.com 12-Jun-2009)

"Als vitamine D inderdaad het afvallen vergemakkelijkt als je op een dieet gaat, dan zou het bestrijden van de gebrekkige vitamine D-status bij het grootste deel van de bevolking kunnen helpen bij de bestrijding van de vetzuchtepidemie", zegt dr. Shalamar Sibley van de University of Minnesota. "Volgens onze gegevens speelt vitamine D een belangrijke rol bij het bereiken en vasthouden van een gezond gewicht."

Sibley presenteert op de Endocrine Society's 91st Annual Meeting in de Amerikaanse hoofdstad Washington een onderzoek dat niet is betaald door een fabrikant van afslankproducten of supplementen, maar door de National Institutes of Health (de belangrijkste publieke subsidiepot van de Amerikaanse gezondheidswetenschappen) en de University of Minnesota, Sibleys werkgever.

In haar onderzoek zette Sibley 38 dikkerds elf weken op een dieet dat de proefpersonen dagelijks 750 kcal minder energie leverde dan ze verbrandden. Voordat de proef begon bepaalde Sibley hoeveel vitamine D de dikkerds in hun bloed hadden. Toen de elf weken voorbij waren keek Sibley of de concentratie vitamine D iets zei over de snelheid waarmee de dikkerds afvielen. En dat was zo, zoals je inmiddels op alle wetenschappelijke websites hebt kunnen lezen.

Voor elke nanogram vitamine D3 of 25-OH-vitamine D die de onderzoekers in een milliter bloed van de dikkerds vonden, vielen de proefpersonen tweehonderd gram meer af. Voor elke vijf nanogram komt dat neer op een kilo. Hoe relevant het effect kan zijn, laat de onderstaande figuur zien. Die komt uit een andere studie, en geeft weer hoe de concentratie vitamine D3 fluctueert gedurende een jaar.


Afvallen gaat sneller met vitamine D


Vitamine D3 zit in de betere supplementen en in dierlijke producten. De huid maakt de vitamine ook aan door zonlicht. Eigenlijk zouden we vijftig tot tachtig nanogram vitamine D3 per milliliter in ons bloed moeten hebben, maar gemiddeld komen we niet verder dan twintig. Als de gemiddelde Westerling zijn vitamine D-spiegel opvoert tot die gewenste hoogten, dan valt die tijdens een dieet zoals Sibley dat onderzocht zes tot tien kilo meer af.

De extra kilo's vet die Sibleys proefpersonen kwijtraakten kwam overigens vooral uit de buikstreek. Bovendien lijkt het erop dat de vitamine spierweefsel hielp vasthouden: hoewel de dikkerds met meer vitamine D3 in hun bloed meer gewicht kwijtraakten, verloren ze niet meer spiermassa. Alles wat je dus extra verliest als je bent 'opgeladen' met vitamine D komt dus op het conto van je vetreserves.

Vitamine D3 is een precursor van 1,25-dihydroxy-vitamine D. Dat is de vitamine D-analoog die in het lichaam actief is. Hij heet ook wel calcitriol. Voor elke extra nanogram calcitriol in een milliliter bloed verloren de proefpersonen driehonderd gram meer door het dieet.

Hard bewijs voor de afslankende werking van vitamine D is er echter nog niet. "Misschien is het verband andersom", zegt Sibley zelf. "Misschien hebben mensen met een aanleg om dik te worden gewoon een lagere vitamine D-spiegel. Als dat zo is, dan zul je niet sneller afvallen als je vitamine D slikt."

Wijzelf zijn trouwens meteen begonnen met een vitamine D-kuurtje. Een six-pack is ons een gokje waard.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken