0

Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Afslankmedicijnen       Overgewicht     Afslanksupplementen  Afslanksupplementen     Afvallen  Afvallen    

2 6 - 1 1 - 2 0 0 9

  Afvallen met chlorella (J Med Food. 2008 Sep;11(3):395-404.)

Supplementen met de gedroogde micro-alg Chlorella zorgen voor een spontaan gewichtsverlies. Dat schrijven onderzoekers van de Japanse Sun Chlorella Corporation, de producent van het ook in Europa geconsumeerde Sun Chlorella A, in de Journal of Medicinal Food. Waarschijnlijk verbetert de inname van het supplement de manier waarop het lichaam omgaat met glucose en insuline.

Afvallen met chlorella
Goed, goed. Als een bakker z'n eigen broodjes keurt, dan is enige skepsis gepast. Ook in dit geval. Het artikel van de Japanners is bijvoorbeeld erg goed geschreven. Als je het leest, dan weet je meteen: dit is niet het houthakkerige proza van wetenschappers. Deze zinnen zijn geschreven door hele dure tekstschrijver die zonder blikken of blozen hondervijftig euro per uur vraagt. Deze publicatie is niet alleen science, maar ook PR. Maar goed - de inhoud is desondanks interessant genoeg voor een stukje op de meest shabby website over supplementen op het hele net.

Twaalf weken lang lieten de onderzoekers 17 Japanse mannen met een gezonde leefstijl [de N-groep] en 17 mannen met een ongezonde leefstijl [de D-groep] elke dag 40 Chlorellatabs slikken. De inname was verdeeld over twee momenten op de dag. Tijdens die twaalf weken onderzochten de Japanners de cholesterolspiegel, de suikerspiegel en het vetpercentage van de proefpersonen. Vier weken na afloop van de suppletieperiode onderzochten de Japanners de proefpersonen nogmaals.

Hieronder zie je hoe de suppletie de hoeveelheid lichaamsvet van de proefpersonen in beide groepen verminderde. In week 12 stopte de proef. De meting van week 16 was de na-meting.


Afvallen met chlorella


De totale cholesterolspiegel verminderde tijdens de periode.

De onderzoekers haalden cellen uit het bloed van de proefpersonen, en keken daarin naar de activiteit van een stel genen. Zo ontdekten ze dat de suppletie genen voor GLUT4 harder liet werken. GLUT4 is een transportmolecuul voor glucose. Het wordt in spiercellen actiever door fysieke training, en loodst glucose de spiercel in. Mede dankzij de verhoogde activiteit van GLUT4 na training is insuline zo'n verschrikkelijk effectieve bodybuildingdrug. Maar dat is een ander verhaal.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken