1 8 - 0 3 - 2 0 0 8
Afvallen met laag-glycemisch dieet: effectief maar moeilijk vol te houden (Am J Clin Nutr. 2007;85:1023-30.)
Afvallen met met een laag-glycemisch dieet gaat sneller dan afvallen met een hoog-glycemisch dieet. Tenminste: zolang je je dagelijkse maaltijden letterlijk op een presenteerblaadje krijgt aangereikt. Maar zodra je zelf je laag-glycemische maaltijden moeten bereiden gaat het minder goed. Vanaf dan maakt het weinig meer uit of je nu afvalt met een laag- of een hoog-glycemisch dieet.
Dat schrijven onderzoekers van Tufts University in de American Journal of Clinical Nutrition. De onderzoekers deden een experiment met 34 ietwat te dikke mannen en vrouwen, die een half jaar jaar moesten afvallen op kant-en-klare maaltijden, die de onderzoekers speciaal voor hun experiment hadden laten fabriceren.
De ene groep volgde een laag-glycemisch dieet dat zorgt voor een geringe stijging van de insulinespiegel. De andere groep volgde een hoog-glycemisch dieet, dat juist zorgt voor een hoge insulinespiegel. Beide groepen aten dertig procent minder energie dan ze nodig hadden om op gewicht te blijven.
Na een half jaar moesten de proefpersonen zelf hun maaltijden klaarmaken.
Hieronder zie je het verschil tussen het dieet met de lage en de hoge glycemic load.
Eigenlijk was het laag-glycemische dieet dus ook een beetje een high-protein-dieet. Tegelijkertijd was het hoog-glycemische dieet ook een beetje een low-fat-dieet.
De curven die aangeven hoeveel lichaamsgewicht de proefpersonen verloren geven laten weinig verschil zien. Afvallen met een laag-glycemisch dieet gaat na een half jaar iets sneller, maar leidt ook weer sneller tot een toename van het lichaamsgewicht - zodra de proefpersonen zelf voor hun eten moeten gaan zorgen.
Veelzeggender zijn de verschillen in de lichaamssamenstelling. Na zes maanden hebben de afslankers op het laag-glycemische dieet aanmerkelijk meer vet verloren dan de afslankers in de andere groep. Als die laag-glycemische proefpersonen zelf hun maaltijden moeten bereiden raken ze een flink deel van hun voorsprong op de andere groep weer kwijt.
Tijdens het experiment hielden de proefpersonen de lipiden in het bloed van de proefpersonen in de gaten. De laag-glycemische groep deed het ook wat dat betreft beter dan de hoog-glycemische groep. De concentratie triglyceriden in hun bloed was na de eerste zes maanden van de proef aanmerkelijk lager. Als de proefpersonen zelf hun laag-glycemische maaltijden moeten klaarmaken verdwijnt ook dat verschil.
"Taken together, these findings suggest that reduced energy intake may be somewhat harder to sustain with low glycemic regimens in the long term", concluderen de onderzoekers. "This could be true for a number of reasons, including the difficulties associated with the significant lifestyle changes required to shop and cook for an unfamiliar low glycemic regimen."
|