2 5 - 1 0 - 2 0 1 0
Lessen van onze beste vriend: agressie maakt slank, hersenen verlengen levensduur (Am Nat. 2010 Jun;175(6):753-8.)
Karaktereigenschappen hangen samen met calorieverbruik en levensduur. Vanuit evolutionair oogpunt, tenminste. Dat concluderen biologen van de Canadese Sherbrooke University uit een studie naar de psychologische en metabole eigenschappen van 56 verschillende soorten honden.
Honden zijn ontstaan door menselijk gestuurde selectie. Mensen hebben in de loop van de eeuwen besloten welke eigenschappen ze belangrijk vonden in honden, en hebben aan de hand daarvan bepaald welke honden zich konden voortplanten en welke niet.
Man-made of natural, evolutie is evolutie. Of het nu de mens of de natuur is die een hondensoort agressief maakt, het eindproduct is een agressieve hond. De onderzoekers vroegen zich af of de evolutie in die agressieve hond nog meer heeft veranderd, behalve dan de neiging om onschuldige postbodes bij de broekspijpen te pakken? Met andere woorden: is er een trade off tussen agressie - of een andere eigenschap die we in honden hebben gebracht - en andere eigenschappen?
Door de gegevens van 56 hondenrassen te bestuderen wilden die de onderzoekers zulke trade-offs opsporen. In hun artikel, dat juni 2010 verscheen in The American Naturalist, zeggen ze dat ze twee hele interessante hebben gevonden. Je ziet ze in de figuren hieronder.
Honden die iets kunnen leren, zoals de Border Collie, leven langer, zie je bovenaan. Trainability is een combinatie van zachtaardigheid en intelligentie. Die eigenschappen verhogen, in ieder geval in honden en wellicht ook bij mensen, de levensduur.
Hoe trainability de levensduur verlengt ligt voor de hand. Een zachtaardig karakter vermindert - vertaald naar mensen - de kans dat je foute vrienden besluiten dat ze je toch minder aardig vinden dan ze aanvankelijk dachten, en het vermogen om nieuwe informatie op te nemen heeft ook zo zijn voordelen als je in leven wilt blijven.
Een tweede verband zie je in de tweede figuur. Agressie verhoogt het calorieverbruik. Dat zit misschien iets complexer in elkaar. "The fitness payoff
of aggressiveness should covary with the metabolic machinery needed to prevail when aggressiveness escalates into aggression", speculeren de onderzoekers. Als je blaft, moet je ook kunnen bijten. Dat vergt spieren en een lichaam dat zijn metabolisme een paar tandjes hoger kan zetten - en dat kost energie.
In de natuur heeft agressie grote nadelen. In de menselijke wereld is er, dankzij Frolic en Royal Canin, een overvloed aan voedsel en energie. In de natuur is een grote energiebehoefte een handicap.
|
|
|