Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Plantaardige extracten       Duursport & voeding       Rhodiola rosea       Duursportsupplementen    

2 6 - 0 6 - 2 0 1 0

  Al na één capsule Rhodiola verbetert je uithoudingsvermogen (Int J Sport Nutr Exerc Metab. 2004 Jun;14(3):298-307.)

Duursporters die een uur voor een training of wedstrijd één capsule Rhodiola rosea slikken presteren beter. Fysiologen van de Katholieke Universiteit Leuven ontdekten in 2004 dat het uithoudingsvermogen en de zuurstofopname van actieve studenten direct toeneemt na de inname van 200 mg Rhodiola-extract.

Rhodiola rosea is een vetplantje. Russische onderzoekers, die in de tweede helft van de twintigste eeuw extracten van Rhodiolawortels aan proefdieren gaven, ontdekten dat die de dieren hielpen zware fysieke en geestelijke beproevingen beter te doorstaan. Ratten konden in de Russische experimenten bijvoorbeeld langer zwemmen.

De Belgische onderzoekers vroegen zich af of Rhodiola rosea ook meteen werkt nadat je een dosis hebt geslikt. Ze deden een proef met 24 sportieve studenten. De onderzoekers bepaalden eerst hun endurance capacity zonder dat de studenten iets hadden geslikt, en herhaalden de test daarna nog twee keer: een keer 1 uur nadat de studenten 200 mg Rhodiola hadden ingenomen, een andere keer na de inname van een placebo. De test hield in dat de studenten moesten fietsen op een cyclometer waarop ze elke minuut 20 watt meer moesten produceren.

De Belgen gebruikten een product van het Duitse Finzelberg. Het bestond voor 3 procent uit rosavin en 1 procent uit salidroside.


Al na één capsule Rhodiola verbetert je uithoudingsvermogen


Gemiddeld verbeterde het supplement de time to exhaustion met zo'n 3 procent. Bij één proefpersoon verbeterde het supplement die tijd zelfs met 9.7 procent.

Het effect deed de onderzoekers denken aan dat van amfetamine. Amfetamine wordt minder effectief als je dezelfde dosis continu gebruikt. Toen de onderzoekers hun studenten 4 weken achtereen Rhodiola rosea lieten slikken, zagen ze dat het ergogene effect weliswaar afnam, maar dat de vermindering niet statistisch significant was. Alle metingen in de tabel van hieronder gebeurden 1 uur na toediening van het supplement.


Al na één capsule Rhodiola verbetert je uithoudingsvermogen


Rhodiola werkt dus, en het is niet nodig om elke dag een capsule te slikken. Als je een uur voordat je gaat lopen, fietsen of roeien je dosis inneemt heb je er profijt van.

Er zijn geen aanwijzingen dat krachtsporters iets aan Rhodiola rosea hebben. Het Amerikaanse leger onderzocht drie jaar geleden of je sterker wordt door Rhodiola. Dat was niet het geval. Wel is Rhodiola misschien interessant voor levensverlengers. Utrechtse biologen ontdekten dat het aaltje Caenorhabditis elegans vijftien procent langer leeft als je hem blootstelt aan Rhodiola-extracten.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken