Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Pijn & pijnbestrijding       MSM       Gewrichten       Glucosamine    

0 8 - 0 3 - 2 0 0 8

  Algensupplement Aquamin helpt bij artritisknie (Nutr J. 2008 Feb 17;7(1):9 [Epub ahead of print].)
Er is hoop voor iedereen met een door osteoartritis gesloopte knie, dankzij een supplement op basis van algen. Dat schrijven onderzoekers - die zijn betaald door de makers van dat supplement - in Nutrition Journal.
Aquamin
Het supplement in kwestie heet Aquamin. Het bevat selenium en koper, elementen die in het lichaam zorgen voor een verbeterde werking van de enzymen glutathion-peroxidase enerzijds en lysyl-oxidase en superoxide-dismutase anderzijds. Lysyl-oxidase zorgt voor de aanmaak van collageen, glutathion-peroxidase en superoxide-dismutase zijn ontgiftende enzymen die volgens de schrijvers de scherpe kantjes van osteoartritis afhalen. Superoxide-dismutase heeft overigens ook zink en mangaan nodig, twee andere bestanddelen van Aquamin. In Aquamin zit bovendien magnesium. Magnesium remt de aanmaak van het ontstekingseiwit C-reactive protein.
De onderzoekers gaven zeventig proefpersonen met artritis in hun knie twaalf weken lang elke dag een placebo, [PBO] anderhalve gram glucosamine, [GS] 2400 milligram Aquamin [A] of zowel glucosamine als Aquamin [G+A].
Hieronder zie je het effect van die vier behandelingen op de pijn, de stijfheid en de mogelijkheden van de proefpersonen. Hoger groter het effect, des te beter.

Algensupplement Aquamin helpt artritisknie

De test waarop de bovenstaande figuur is gebaseerd hield in dat de onderzoekers de proefpersonen zes minuten lieten lopen. "The Aquamin and Glucosamine groups walked 7 per cent and 3.5 per cent extra respectively", aldus de onderzoekers.
Humpf.
Het is de moeite. Maar niet heus.
Dat glucosamine minder goed werkt in combinatie met Aquamin verklaren de onderzoekers overigens uit het basische karakter van Aquamin. Glucosamine wordt beter opgenomen naarmate de maag zuurder is.

0 5 - 0 3 - 2 0 0 8

  Co-enzym Q10 laat vermoeide duursporters sneller sprinten (Nutrition. 2008 Feb 11 [Epub ahead of print].)
Duursporters die co-enzym Q10 slikken trekken iets snellere sprintjes als ze moe zijn dan sporters die het co-enzym niet gebruiken. Dat ontdekten onderzoekers van Osaka City University die zeventien proefpersonen dagelijks een placebo, honderd milligram Q10 of driehonderd milligram Q10 gaven.
Co-enzym Q10 of 2,3 dimethoxy-5 methyl-6-decaprenyl benzoquinone is in 1957 ontdekt in de mitochondria van rundvlees. Je kunt co-enzym Q10 zien als een moleculaire bliksemafleider, die de membranen van de mitochondria
Co-enzym Q10
beschermt tegen radicaalschade door intensieve verbranding in de mitochondria. Duurinspanning veroorzaakt minder schade aan spiercellen door Q10, en herstel na inspanning verloopt volgens trials iets sneller als je Q10 slikt. De Japanners, die werken aan een project rond middelen die vermoeidheid verdrijven, vroegen zich af of co-enzym Q10 vermoeide mensen beter kan laten presteren.
In eerdere studies was daavan niets gebleken, maar de gebruikte doses waren aan de lage kant.
Daarom gaven de onderzoekers het co-enzym gedurende een week aan hun proefpersonen. Daarna lieten ze hun proefkonijnen vier uur achtereen fietsen op een vaste snelheid - om precies te zijn: op tachtig procent van hun hartslag at anaerobic threshold.
Een half uur nadat de proefpersonen op de fiets waren geklommen moesten ze tien seconden zo hard mogelijk sprinten. Hetzelfde moesten de proefpersonen doen nadat ze al 210 minuten hadden gefietst.
Hieronder zie je het verschil tussen de 'verse' [na dertig minuten] en de 'belegen' sprintsessie [na 210 minuten].

Co-enzym Q10 laat vermoeide duursporters sneller sprinten

De dosis van honderd milligram had volgens de statistiek geen effect. De variatie was te groot. De dosis van driehonderd milligram deed echter wel iets, en verminderde de achteruitgang in sprintvermogen door vermoeidheid.

2 9 - 0 2 - 2 0 0 8

  Brussel verbiedt vanadylsupplementen (nutraingredients.com 28-Feb-2008)
In de EU moeten supplementen met vanadiumverbinding op termijn van de markt af. Dat heeft de Europese warenautoriteit EFSA besloten. Volgens een panel van deskundigen zijn vanadiumverbindingen niet veilig.
In 2003 oordeelde de Britse autoriteit FSA al dat vanadiumproducten "kramp, vermoeidheid, lusteloosheid en diaree" konden veroorzaken. De EFSA voegde daaraan toe dat een overdosis vanadium schadelijk is voor de
Brussel verbiedt vanadylsupplementen
"male and female reproduction as well as infant development".
De vanadiumverbindingen die de EFSA niet in supplementen op de markt wil hebben zijn Vanadylsulfaat, vanadiumpentoxide en ammoniumvanadaat. Ook vanadiumcitraat, bismaltolato-oxo-vanadium and bisglycinato-oxo-vanadium mogen niet. Gebruikers nemen die verbindingen makkelijker op dan vanadium in voeding, en kunnen zichzelf vergiftigen, aldus de EFSA.
vanadylsulfaat is al sinds de jaren negentig als bodybuildingsupplement op de markt. Het zou de werking van insulinereceptoren moeten verbeteren en zo de spiergroei stimuleren. Onderzoekers ontdekten een paar jaar geleden dat vanadium de bloedvaten misschien beschadigt.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken