Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Lever       Levensverlenging & supplementen       Spirulina       Chlorella    

2 6 - 1 0 - 2 0 1 0

  Algensupplement Olimpiq StemXCell activeert stamcellen in kapotte lever, pancreas en hartspier (J Med Food. 2010 Jun;13(3):599-604.)

Het supplement Olimpiq StemXCell van het Hongaarse Crystal Institute repareert beschadigde weefsels in muizen. Onderzoekers van de Pecs University of Sciences ontdekten in dierstudies dat het supplement stamcellen prikkelt om beschadigde weefsels te repareren.

Algensupplement Olimpiq StemXCell activeert stamcellen in kapotte lever, pancreas en hartspier
Het belangrijkste bestanddeel van Olimpiq StemXCell is een extract van de 'groen-blauwe alg' Aphanizomenon flos-aquae. De aanhalingstekens staan er niet voor niets, want Aphanizomenon flos-aquae is geen alg, maar een cyanobacterie. De meeste varianten van de wereldwijd voorkomende Aphanizomenon flos-aquae zijn giftig, en bevatten gifstoffen die de lever en de zenuwen beschadigen. In de VS oogsten bedrijven uit Upper Klamath Lake een goedaardig type Aphanizomenon flos-aquae dat je tegenkomt in supplementen - en is uitgeroepen tot super-food.

Een supplement met Aphanizomenon flos-aquae is StemEnhance. Ook dat moet stamcellen activeren.

De onderzoekers testten in hun artikel een Hongaarse variant van StemEnhance. Dat bevat behalve Aphanizomenon flos-aquae ook chlorophyl, Cimicifuga racemosa alias Black cohosh, het uit bruine algen gewonnen fucoidan, een extract van de paddenstoel Ganoderma lucidum, extracten van de hennepplant Cannabis sativa en Lyceum barbarum alias de goji-bes.

Muizen en ratten kregen het supplement 10 dagen door hun voer, in een dosis van 7.14 mg/kg/dag.

In een eerste experiment gaven de onderzoekers muizen, op de dag dat de suppletie begon, een injectie met het leverbeschadigende CCl4. Hieronder zie je dat het gewicht van de lever na de suppletie groter was in de muizen die Olimpiq StemXCell door hun voer kregen dan in dieren die gewoon voer kregen [Control].


Algensupplement Olimpiq StemXCell activeert stamcellen in kapotte lever, pancreas en hartspier

Algensupplement Olimpiq StemXCell activeert stamcellen in kapotte lever, pancreas en hartspier


In een ander experiment gaven de onderzoekers na een 10 daagse StemXCell-kuur ratten met een injectie met isoproterenol een hartaanval. Na de injectie stopten de onderzoekers de suppletie. Na 8 weken zagen ze dat het hart van de ratten die de extracten van Aphanizomenon flos-aquae hadden geconsumeerd per hartslag meer bloed kon verpompen. Dat vertelt de figuur hierboven. Je ziet op de verticale as de ejection fraction.

In een derde experiment gaven de onderzoekers ratten op de dag dat hun StemXCell-suppletie begon een injectie met alloxan, een gif dat de insulineproducerende betacellen in de pancreas vernietigt. In dit geval duurde de suppletie 5 weken. Hieronder zie je dat StemXCell de glucosespiegel laag hield.


Algensupplement Olimpiq StemXCell activeert stamcellen in kapotte lever, pancreas en hartspier


Olimpiq StemXCell versnelt de reparatie van weefsel in de lever, het hart en de pancreas, concluderen de onderzoekers. Als dat zo is, dan zouden krachtsporters meer spiervezels met dit supplement moeten kunnen opbouwen. Krachttraining vergroot de spiermassa niet alleen door de bestaande spiercellen groter te maken, maar ook door het aantal spiercellen in de spierweefsels te vermeerderen. De nieuwe cellen waren ooit stamcellen.

Een keur van legale - zoals de NO-boosters - en illegale spierversterkers - zoals trenbolon - stimuleren de omzetting van stamcellen in spiercellen.

Er is trouwens iets raars aan de hand met Olimpiq StemXCell. Toen StemEnhance op de markt verscheen zeiden kritische wetenschappers dat ze bang waren dat, als het product werkt, het naast stamcellen misschien ook kankercellen activeert. De samenstelling van StemXCell suggereert dat de makers die kritiek serieus nemen. Wij kennen fucoidan, goji en Ganoderma lucidum in ieder geval als remmers van kankercellen.

Caveat emptor.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken