0

Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Afslanksupplementen       Overgewicht     Afvallen  Afvallen       Duurtraining & cardio    

1 9 - 0 3 - 2 0 1 0

  Studie: alleen door intensieve cardio verdwijnt vet (Metab Syndr Relat Disord. 2009 Aug;7(4):363-8.)

Als je wilt afvallen door cardiotraining, dan heb je weinig aan training op zo'n laag niveau dat je nog vrolijk een eind weg kunt leuteren. Volgens een studie van geriaters van de University of Arkansas hebben ouderen weinig aan dagelijkse cardiotraining op 50 procent van hun VO2max. Ze verliezen pas buikvet door training op 75 procent van hun VO2max.

Studie: alleen door intensieve cardio verdwijnt vet
Buikvet of visceraal vet is gevaarlijk vet. Het vet dat je lichaam opslaat rond je organen verhoogt je slechte cholesterol, verergert ontstekingen en maakt je minder gevoelig voor insuline. Buikvet is gelukkig ook het vet dat als eerste verdwijnt als je gaat afvallen.

Zeker bij ouderen is het opvoeren van het energieverbruik een betere manier om af te vallen dan minder eten. Een veilige manier om meer te verbranden is fietsen. Maar als je ouderen laat fietsen in een gym, welke intensiteit is dan het beste? Die vraag wilden de onderzoekers beantwoorden. Dus wierven ze 18 gezonde mannen en vrouwen van 65-90 jaar. Twaalf daarvan moesten 4-5 dagen per week fietsen in een gym, 12 weken lang. Wekelijks verbrandden de proefpersonen 1000 kcal, niet meer en niet minder.

Zes ouderen fietsten op 50 procent van hun VO2max [MI]. Daarbij kun je nog zoveel praten als je wilt. Zes andere ouderen fietsten op 75 procent van hun VO2max [HI]. Bij die intensiteit kun je geen gesprek meer voeren, maar je kunt je inspanning nog wel langere tijd volhouden. Per sessie fietsten de proefpersonen ongeveer een half uur. De proefpersonen in de HI-groep waren 20 procent minder tijd kwijt aan hun trainingen dan de proefpersonen in de MI-groep. Zes andere ouderen deden tenslotte niets. Zij fungeerden als de controlegroep.

Alle ouderen waren te dik. Hun gemiddelde BMI was 30.

Na twaalf weken zagen de onderzoekers dat beide trainingsgroepen fitter waren geworden. Hun VO2max en hun maximale vermogen waren toegenomen. De mate waarin verschilde tussen beide groepen praktisch niet. Bij de controlegroep was niks veranderd.


Studie: alleen door intensieve cardio verdwijnt vet


Toen de onderzoekers de lichaamssamenstelling van de groepen bepaalden, zagen ze in beide trainingsgroepen een even grote maar statistisch niet-significante afname van het onderhuidse vet. Bij de controlegroep zagen de onderzoekers een eveneens niet-significante toename.

Significante verschillen traden wel op in het buikvet van de proefpersonen. De HI-groep verloor beduidend meer buikvet dan de MI-groep.


Studie: alleen door intensieve cardio verdwijnt vet


Waarom intensievere cardiotraining beter werkt weten de onderzoekers niet. Wijzelf, puttend uit onze beperkte kennis, vermoeden dat bij een wat hogere intensiteit de aanmaak van pephormonen als adrenaline hoger is, en dat het lichaam daardoor makkelijker de vetreserves aanspreekt. Een tweede factor zou wel eens het EPOC-effect kunnen zijn - het verhoogde energieverbruik na een training. Dat is hoger naarmate die training intensiever was.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken