0

Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Afslanken       Overgewicht       Duursportsupplementen       Afslanksupplementen    

Alpha-Lipoic acid has positive and negative effects on body composition

0 3 - 1 0 - 2 0 1 0

  Alpha-Lipoic Acid heeft positief en negatief effect op lichaamssamenstelling (Metabolism. 2010 Jul;59(7):967-76.)

Alpha-Lipoic Acid - in het Nederlands: alpha-liponzuur - is eerder een supplement voor duursporters en mensen die willen afvallen dan voor krachtsporters. Dat blijkt uit een dierstudie van China Agricultural University.

Alpha Lipoic Acid
Het gros van het alpha-lipoic acid in ons lichaam hebben onze cellen zelf aangemaakt. Via onze voeding krijgen we er slechts minimale hoeveelheden van binnen. De beste bron is vlees van organen met een hoge stofwisseling, zoals nieren, hart en lever. Wil je experimenteren met alpha-lipoic acid, dan ben je echter aangewezen op supplementen. Een goed suppplement bevat enkele honderden milligrammen synthetisch alpha-lipoic acid, terwijl de onderzoekers die voor de eerste keer 30 mg alpha-lipoic acid isoleerden uit vlees daarvoor maar liefst tien ton lever nodig hadden.

In de cellen is alpha-lipoic acid betrokken bij de omzetting van voedingsstoffen - en dan vooral glucose - in energie. Onderzoekers hebben alpha-lipoic acid echter ook gebruikt voor de behandeling van vergiftiging, radioactieve straling, en zelfs kanker en HIV, maar het gros van het onderzoek richt zich op diabetes.

De Chinese studie was bedoeld om te achterhalen hoe alpha-lipoic acid precies werkt, en dan vooral bij oudere organismen. De onderzoekers gebruikten daarom labmuizen van 24 maanden oud. De bejaarde dieren kregen een maand lang drinkwater dat voor 0.75 procent bestond uit alpha-lipoic acid.

Als je de gebruikte dosis omrekent naar mensen en rekening houdt met het tragere metabolisme van mensen, dan kom je op ongeveer 3 gram per dag. Supplementengebruikers nemen 600-1800 mg/dag. De dosis die de oude muizen kregen correspondeert met wat artsen in experimenten geven aan mensen met kanker of HIV.

De muizen gingen door de suppletie meer energie verbruiken. Hun lichaam werd slanker, maar dat ging een beetje ten koste van de vetvrije massa.


Alpha-Lipoic Acid heeft positief en negatief effect op lichaamssamenstelling

Alpha-Lipoic Acid heeft positief en negatief effect op lichaamssamenstelling

Alpha-Lipoic Acid heeft positief en negatief effect op lichaamssamenstelling


In de spiercellen van de muizen activeerde het supplement de glucosetransporter GLUT4, een eiwit dat glucose opneemt uit de bloedbaan, en PGC1alpha, een sleutelmolecuul dat cellen meer mitochondria laat aanmaken. Dat gebeurde ook met de spiercellen van de muizen.


Alpha-Lipoic Acid heeft positief en negatief effect op lichaamssamenstelling

Alpha-Lipoic Acid heeft positief en negatief effect op lichaamssamenstelling

Alpha-Lipoic Acid heeft positief en negatief effect op lichaamssamenstelling


Cruciaal in het effect van alpha-lipoic acid is waarschijnlijk de activatie van het enzym AMPK. Dat enzym wordt actief als cellen geen brandstof meer hebben, en prikkelt de energie-opwekking door spiercellen. De keerzijde daarvan zie je hierboven: mTOR, p70S6K en 4E-BP1 worden minder actief. Dat zijn signaalmoleculen die de groei van spiervezels prikkelen.

Het anti-anabole effect van alpha-lipoic acid is niet erg groot. Als het al speelt in lagere doseringen wordt het waarschijnlijk meer dan teniet gedaan door de combinatie met creatine. Raar maar waar: alpha-lipoic acid verbetert de opname van creatine door de spiercel.

"With beneficial metabolic actions, alpha-lipoic acid may be a promising supplement for treatment of obesity and/or insulin resistance in older patients", concluderen de onderzoekers.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken