Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Leucine       BCAA's       Aminozuren       HMB    

1 1 - 0 1 - 2 0 1 0

  Alternatief voor HMB heet HICA (J Int Soc Sports Nutr. 2010 Jan 5;7(1):1.)

Er zijn al supplementen op de markt waarin HICA zit, maar die bevatten te weinig van het aminozuur om effectief te zijn. Het wachten is op het product van Oy Elmomed, het bedrijf van de uitvinders van HICA. Of op iemand die het patentrecht niet zo serieus neemt, en zelf de leucinemetaboliet op de markt gaat brengen. Volgens een humane studie die is verschenen in de Journal of the International Society of Sports Nutrition is de verbinding anabool.

HICA
De verbinding waarover we het hebben heet eigenlijk L-leucic acid, maar de Finnen noemen hem alpha-hydroxy-isocaproic acid (HICA). Voluit heet hij DL-alpha-hydroxy-isocaproic acid. Hij ontstaat in spieren, aanhechtingen en in bindweefsel als cellen het aminozuur leucine oxideren.

Spiercellen kijken voortdurend naar leucine. Zien ze veel leucinemoleculen, dan concluderen ze dat er veel aminozuren aanwezig zijn en maken ze meer spiereiwit aan. Een leucinemetaboliet als HICA vertelt spiercellen dat ze aminozuren aan het verbranden zijn, en dat ze antikatabole processen een tandje hoger moeten zetten.

Een andere leucinemetaboliet die je waarschijnlijk al kent is HMB. HMB vertraagt de hele eiwitstofwisseling in de spiercel. De supplementenindustrie verkoopt HMB als antikatabool supplement.

De Finnen kwamen HICA op het spoor via een patent van onderzoekers van de Amerikaanse Johns Hopkins University uit 1973. Daaruit blijkt dat geoxideerde aminozuren de afbraak van eiwitten in het lichaam afremmen. [US Patent 1444621]

De onderzoekers, die als sportwetenschappers zijn verbonden aan Finse universiteiten, kochten de metaboliet bij een bulkleverancier en gaven hem aan voetballers, worstelaars en basketballspelers. Toen ze positieve resultaten boekten, vroegen ze meteen patent aan op het gebruik van het aminozuur in sportsupplementen. [US Patent 20080108698]

Uit dat patent halen we de onderstaande tabel. Je ziet het effect van 6 weken HICA-gebruik in een basketballspeler, die dagelijks drie doses van een halve gram HICA slikte


Alternatief voor HMB heet HICA


Uit het patent blijkt ook dat worstelaars die HICA slikten minder last van spierpijn hadden. Wat HICA deed met hun spiermassa kun je niet uit het patent opmaken.

Nadat ze het patent op hun naam hadden geschreven richtten de Finnen een bedrijf op dat HICA-supplementen gaat produceren. Dat bedrijf heet Oy Elmomed. [Webstek] En toen ook dat rond was, begonnen ze hun materiaal te publiceren. In bijvoorbeeld de Journal of the International Society of Sports Nutrition. Daarin verscheen onlangs het resultaat van een experiment met 15 voetballers, die 4 weken elke dag 1.5 gram HICA slikten - of een placebo. De voetballers trainden twee keer per week met gewichten, en stonden daarnaast bijna elke dag op het veld. Hieronder zie je dat het supplement hun vetvrije massa een beetje vergrootte.


Alternatief voor HMB heet HICA


Preciezer informatie zie je hieronder. Het lichaamsgewicht en de lean body mass namen toe, de vetmassa bleef constant.


Alternatief voor HMB heet HICA


Het supplement maakte de proefpersonen niet sterker of sneller. Misschien dat hogere doses dat wel doen.

Kleine hoeveelheden van HICA zitten trouwens in MuscleTechs Anabolic Halo. MuscleTech breekt daarmee geen wetten. Het patent van de Finnen dekt alleen supplementen met HICA als enige actieve stof.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken