Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Eiwitten       Afslanksupplementen       Afslanken       Langer leven    

2 4 - 1 0 - 2 0 0 9

  Altijd maar vechten tegen trek in eten verkort levensduur (Psychosom Med. 2008 Oct;70(8):845-9.)

Vrouwen die bijna altijd op dieet zijn en worstelen met hun eetlust verkorten hun telomeren. Dat zijn beschermende strengetjes in de chromosomen die bepalen hoe oud je maximaal kunt worden. Ben je altijd maar op dieet met een hongergevoel, dan verkort dat waarschijnlijk je levensduur, schrijven psychiaters van de University of California in Psychosomatic Medicine.

Altijd maar vechten tegen trek in eten verkort levensduur
Dieethouden is vaak pure stress. Vaak houd je het niet vol, en stel je jezelf teleur. Bovendien is dieethouden vaak een voortdurend gevecht tegen trek in eten. Geen wonder dat veel studies een verhoogde spiegel van het stresshormoon cortisol vinden in mannen en vrouwen die willen afvallen.

Stress verkort telomeren, meldden dezelfde onderzoekers al een paar jaar geleden. Vandaar dat ze zich afvroegen of het chronisch volgen van een dieet dat ook doet. Om die vraag te beantwoorden onderzochten ze 20 vrouwen van 52-79 jaar.

De onderzoekers bepaalden met de Dutch Eating Behavior Questionnaire hoeveel restricties de vrouwen zich in hun eetgedrag opgelegden. In de Questionnaire staan vragen als Do you try to eat less at mealtimes than you would like to eat? en How often do you try not to eat between meals because you are watching your weight? Aan de hand van de antwoorden kregen de vrouwen een Dietary Restraint-score. Bovendien meetten de onderzoekers de lengte van de telomeren in de >witte bloedcellen van de vrouwen. Zo ontstond de figuur van hieronder.


Altijd maar vechten tegen trek in eten verkort levensduur


Hoe meer de vrouwen worstelden met hun eetlust, des te korter waren hun telomeren. De onderzoekers wisten ook de BMI en de leeftijd van de vrouwen, en correleerden die met wat statistiek met de telomeerlengte. Het resultaat van die rekenoefening zie je hieronder. Dietary Restraint is een sterker voorspeller van de telomeerlengte dan leeftijd en BMI. Het effect van het gevecht tegen honger is dus niet mals.


Altijd maar vechten tegen trek in eten verkort levensduur


In hun artikel bestudeerden de onderzoekers ook een groep van 36 jongere vrouwen van 20-50 jaar. Daar kwam hetzelfde uit als uit het onderzoek onder de oudere vrouwen.

De onderzoekers denken niet dat het dieethouden zelf de telomeren verkort, maar het voortdurend uit de band springen en jezelf volproppen. "Dietary restraint is associated with dysregulated patterns of eating (fasting, bingeing, and purging)", schrijven ze. "Frequent missed meals followed by overeating, may cause ‘metabolic strain’, in the form of frequent and greater fluctuations in insulin and glucose levels, and such exposure is hypothesized to accelerate telomeric loss."

Voedingswetenschappers hebben meestal geen goed woord over voor welk eiwitrijk dieet dan ook. Eiwitrijke voedingspatronen zouden ongezond zijn. Toch blijkt uit praktijkervaringen en een groeiende stapel studies dat eiwitrijke voeding verzadigend werkt en hongergevoelens reduceert. Als je afvalt op een dieet dat voor 25 procent uit eiwit bestaat, spring je niet uit de band en krijg je geen eetaanvallen. Zo'n eiwitrijk afslankdieet is niet alleen effectief, maar gaat ook nog eens gepaard met betrekkelijk weinig stress. Misschien zou dat alleen al voedingswetenschappers over de streep moeten trekken.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken