Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Overgewicht       Noten & pinda's       Afvallen       Afslanksupplementen    

0 5 - 0 9 - 2 0 0 7

  Raar maar waar: amandelen zijn caloriebommetjes, maar maken niet dik (Br J Nutr. 2007 Sep;98(3):651-6.)
We moeten meer goede vetzuren binnenkrijgen, en die zitten in noten, zoals walnoten en amandelen. Probleem is natuurlijk dat noten caloriebommetjes zijn. Laat je mensen meer noten eten, zonder dat je ze vraagt van andere levensmiddelen minder te eten, dan worden ze dikker - terwijl we juist slanker moeten worden.
Ziedaar een dilemma.
Vijf jaar geleden verscheen in de Journal of the American College of Nutrition een studie, die vertelt dat het met dat dilemma reuze meevalt. [J Am Coll Nutr. 2002 Jun;21(3):275-83.]
Raar maar waar: amandelen zijn caloriebommetjes, maar maken niet dik
Volgens die studie is er met met amandelen iets raars aan de hand. Je kunt er flink van eten, maar je wordt er niet dikker van.
De studie deed verslag van een proef waarbij de onderzoekers een groep mensen elke dag veertig tot vijftig amandelen lieten eten, zonder dat de proefpersonen daarbij bewust hun inname van andere producten hoefden te verminderen. Na zes maanden bleek dat de toename van het lichaamsgewicht slechts 0,4 kilo bedroeg - statistisch niet significant.
Gegevens over de lichaamssamenstelling geeft dat stuk echter niet. Een recenter studie, die deze maand is verschenen in de British Journal of Nutrition, maakt dat manco goed.
In dat onderzoek krijgen de proefpersonen tien weken lang elke dag voor 340 kilocalorieen aan amandelen. De proefpersonen eten dat op, maar worden wederom niet dikker, juichen de onderzoekers.
Dit keer vertellen tabellen bij het artikel wat er met de lichaamssamenstelling van de proefpersonen is gebeurd. De figuur hieronder betreft de controlegroep.

Raar maar waar: amandelen zijn caloriebommetjes, maar maken niet dik

En hieronder zie je het effect op de amandelgroep. De veranderingen waren statistisch niet significant. De amandelgroep wordt iets vetter, maar dat wordt de controlegroep ook.


Raar maar waar: amandelen zijn caloriebommetjes, maar maken niet dik

Driekwart van het uitblijven van effect wordt verklaard doordat de proefpersonen minder eten van andere producten, aldus de onderzoekers. De crunchy-textuur van de geroosterde amandelen en hun relatief hoge eiwitgehalte van 21 procent remmen misschien de eetlust, speculeren de onderzoekers.
Zeven procent wordt verklaard door een verhoogde uitscheiding van vetten in de ontlasting.
De rest komt op het conto van een verhoogde verbranding in de rust. Waardoor die verhoging wordt veroorzaakt weten de onderzoekers niet. [Onze theorie: de proefpersonen consumeerden door de amandelsuppletie verhoudingsgewijs meer enkelvoudig- en meervoudig onverzadigde vetzuren. Misschien heeft die verschuiving metabole consequenties - red.]
Een onderzoeker die al vaker amandelen heeft onderzocht is Joan Sabate. Voor hem is het een uitgemaakte zaak. In een commentaar dat de British Journal of Nutrition hem vroeg te schrijven, zegt hij: "After evaluating the epidemiological, metabolic and freeliving studies on nut supplements, the weight of the evidence with regard to the effect of nuts on body weight leans in favour of safely incorporating them into the daily diet." Sabate is de auteur van de studie uit 2002. Hij werd, net als de onderzoekers die nu publiceren in de British Journal of Nutrition, betaald door de Almond Board of California, een belangenorganisatie voor telers van amandelen.

0 3 - 0 9 - 2 0 0 7

  De Meest Merkwaardige Japanse SoftDrinks (inventorspot.com June 18, 2007) [Offline]
Als het om functional foods gaat, dan gebeurt het in Japan. Daar is de experimenteerlust van de food het grootst. Op het aan gadgets gewijde InventorSpot.com behandelt Steve Levenstein de tien meest merkwaardige
De Meest Merkwaardige Japanse SoftDrinks
non-alcoholische drankjes die hij op de Japanse markt heeft gevonden.
Zo is daar Hot Calpis, een yoghurtdrink die je heet moet drinken. Je hebt Coolpis, een Koreaans product op basis van gefermenteerde kool en pepers. Je hebt Mother's Milk, met de smaak van - inderdaad. Je hebt Water Salad, watertjes met de smaak van sla. Je hebt Diet Water, dat net zoiets moet zijn als Water Light. En je hebt een hele reeks koffie-soda's, zoals de God-lijn van Sangaria.
Zelfs buitenlandse bedrijven die zich op de Japanse markt begeven doen mee aan de trend. Kijk maar naar Pepsi. Dat introduceerde het drankje Ice Cucumber.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken