AmerikaBlog Liesbeth Smit Boston, 14/11/2007
|
Happy Meal
Ik kan me niet meer herinneren wat het Happy Meal in mijn tijd inhield. Ik weet ook niet meer of ik het eigenlijk wel lekker vond. Maar telkens wanneer ik de speeltjes zag die McDonald's erbij stopte, ik zo'n Happy Meal hebben. Nog zoiets: het chocolade-ei met speeltje dat je in elkaar moet knutselen en een half uur later onder de bank verdwenen is. Ik hou helemaal niet van chocolade, maar het speeltje erin was leuk.
Was het vroeger alleen tekenfilmfiguur Popeye die het publiek met eten associeerde [spinazie, om precies te zijn - red.] associeerde, anno 2007 hebben producenten van voedingsmiddelen een liason met tekenfilmfiguren. Je hebt Spongebob-macaroni (ook in Nederland te koop), Mario Brothers-Mac'n Cheese, Superman-pindakaas, Batman-Tortillachips, Hulk-Oreocookies en Finding Nemo-ontbijtgranen. Sommige van die producten herken je nauwelijks meer als eten.
Je moet het toegeven: de marketingafdelingen hebben goed werk geleverd. Van opgeleukt voedsel eet je meer. Bekende figuren op de verpakking verleiden niet alleen Amerikaanse kinderen maar ook volwassenen tot kopen. Ook als het voedingsmiddel helemaal niet zo goed smaakt. Mario Bros. Mac 'n Cheese (macaroni met kaas) van Kraft is even smakeloos als gewone macaroni. Maar het verkoopt prima.
Dit soort hybride producten - half speelgoed, half voedsel - is voortgekomen uit een trend die McDonald's zette in 1979 met het Happy Meal. In het Happy Meal combineerde McDonald's speelgoed met eten en lokte daarmee kinderen naar de grote gele M. Als je de commercials voor het Happy Meal uit 1989 bekijkt zie je behalve het speeltje niet wat het Happy Meal inhoudt. In het filmpje zie je de kinderen ook niet eten.
Benieuwd naar wat er vandaag in het Happy Meal zit bezocht ik de HappyMeal-website. Nergens kon ik vinden waaruit het kindermaal bestaat.
Op McDonald's grote mensen-voedingssite kun je achterhalen je waarom McDonald's zo geheimzinnig doet. Het Happy Meal bestaat uit Chicken McNuggets met friet (4,5 gram transvet), een Hamburger met friet (acht gram verzadigd vet) of een Cheeseburger met friet (1050 milligram natrium). [McDonalds.com]
Voor de vorm zijn er Apple Dippers with Low Fat Caramel Dip. Verschrikkelijk gezond voor kinderen. Alles waarop low fat staat is gezond voor kinderen.
PEZ is een ander voorbeeld waarvan ik niet weet of het meer snoep of speelgoed is. De kleurrijke snoepdispenser heeft verzamelaars over de hele wereld. Toen PEZ in 1955 naar Amerika kwam introduceerde het de speelgoedhoofden. De snoepjes zelf, kan ik me herinneren, zijn hard en niet erg lekker. Maar dat heeft een voedingsmiddel in Amerika nog nooit tegengehouden om goed te verkopen.
PEZ-figuurtjes bestaan in de vorm van elk fantasiefiguurtje dat studio's ooit hebben bedacht. Van Shrek tot Nemo, en van Sesamstraat tot Starwars. [CollectingPEZ.com] De meest aparte PEZ hoofden zijn die van de serie Orange County Choppers.
Nickelodeon probeert het op de gezonde manier. Het tekenfilmkanaal plakt sinds vorig jaar zijn beroemde Spongebob Squarepants en Dora the Explorer op verse appels en peren. [FoodNavigator.com 7/24/2006] De twee tekenfilmfiguren brengen Nickelodeon een miljard dollar per jaar op. Sherice Torres, vice-president van Nickelodeon zegt dat het bedrijf "...continues to look for opportunities to use our stable of loved characters to encourage healthy food choices. Because the rising obesity issue is important in kids' lives, we chose to opt in, and be a part of the solution."
Torres is te bescheiden. Nickelodeon maakt niet alleen deel uit van de oplossing, maar ook van het probleem zelf. Beide tekenfilmfiguren staan op Oreo's en op de Easy-Bake-serie van Hasbro, die kinderen leert hoe ze koek en gebak moeten maken. [Hasbro.com]
Ook Oreo kan zijn handen niet van de kleine kinderen afhouden. Toen jaren geleden de Oreocookies nog uit transvet bestonden heeft Fisher-Price een gruwelijk stukje speelgoed op de markt gebracht: de Oreo Matchin' Middles Game leert kinderen verschillende vormen op de koekjes onderscheiden. Het lijkt educatief speelgoed, maar er gaat berekenende marketing achter schuil.
Verzet tegen dit marketingfenomeen komt van het Center for Science in the Public Interest en de Campaign for Commercial-Free Childhood. Onlangs beschuldigden de organisaties Nickelodeon en Kellogg ervan dat ze de gezondheid van kinderen direct aantastten. Inmiddels kennen we de marketingafdelingen van de Nabisco's en McDonald's' van deze wereld goed genoeg om te geloven dat ze zich er iets van aantrekken.
|