AmerikaBlog

Liesbeth Smit

Boston, 29/7/2009

Media Manipulation

Als het voedingsbedrijven niet zint wat een wetenschapper of journalist zegt, dan dreigen ze met een proces. En als de media niet uit eigen beweging rapporteren hoe geweldig hun producten zijn, dan betalen bedrijven bloggers om positieve berichten te schrijven. De media zijn hun onafhankelijkheid aan het verliezen. Niet alleen consumenten, maar ook de bedrijven zelf dreigen daarvan het slachtoffer te worden.


De voedingsindustrie weet al jaren dat je met geld en een advocaat makkelijk iemand bang kunt maken. Vraag het maar aan Marion Nestle, voedingsprofessor aan New York University. Toen ze in een interview met een radiostation in Boston vertelde dat frisdrank hetzelfde is als sugar, water and nothing else, kreeg ze prompt een brief van de advocaat van de Sugar Association. De advocaat dreigde de hoogleraar met een proces omdat ze ‘onjuiste beweringen’ over suiker zou hebben gedaan. Op Nestle maakte het allemaal weinig indruk. Maar veel andere wetenschappers en journalisten laten zich wel degelijk door juristen van bedrijven de mond snoeren.

Je zou bijna vergeten dat vrijheid van meningsuiting een recht is. Volgens de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens heeft iedereen ‘de vrijheid inlichtingen en denkbeelden van welke aard ook te vergaren, te ontvangen en door te geven, ongeacht grenzen en ongeacht de vorm’.

In Nederland is het volgens Reporters Without Borders iets beter gesteld met de vrijheid van meningsuiting dan in het land van de onbegrense juridische mogelijkheden. [Wikipedia] Maar ook in Nederland zijn er ‘beperkingen aan de journalistieke vrijheid’. Volgens Reporters Without Borders is de journalistiek in Nederland even vrij als in landen als Namibia en Litouwen.

Gelukkig is censuur in de 21ste eeuw, nu iedereen via Twitter en blogs zijn mening kan uiten, niet meer goed mogelijk. Tot het grote verdriet van bedrijven, die moeten toezien hoe consumenten en experts via het internet hun mening ventileren. Zelfs een land als Iran slaagt er niet meer in om het internet volledig te censureren.Manipulatie van de nieuwe media

Bedrijven hebben inmiddels ontdekt dat ze in het digitale tijdperk niet alleen meer via advocaten hun hachie kunnen redden. Ze hebben geleerd hoe ze zelf ook de vrijheid van meningsuiting kunnen gebruiken. Ze kunnen zelf van alles over hun producten beweren - maar ze kunnen daar ook mensen voor inhuren.

Als je bereid bent positieve berichten op blogs te schrijven over producten, dan zijn bedrijven bereid om je daarvoor te betalen. Dat gebeurt bijvoorbeeld via PayPerPost.com. [Webstek] Als je wilt gaan bloggen over hoe goed Hydroxycut wel niet is, dan kun je via PayPerPost.com in contact komen met een bedrijf dat je daarvoor betaalt. Je moet dan niet raar opkijken als je lezertjes je terugfluiten. Iedereen weet inmiddels hoe slecht het spul is.

De bedrijven zijn inmiddels zo diep in de bloggerscene geinfiltreerd dat een portie gezonde scepsis bij positieve blogs op zijn plaats is. Dat geldt dubbel en dwars voor de 'onafhankelijke' recensies over producten op websites als Amazon.com. Als een product op Amazon een vijf sterrenaanprijzing krijgt, dan zijn de schrijvers daarvan wellicht ingegaan op handleidingen voor het schrijven van recensies op Amazon. Je vindt er eentje hier. De handleiding vraagt recensenten positief over producten te schrijven. Je kunt mensen het beste misleiden enthousiasmeren als je je houdt aan een regel als: "tell a story of why you bought it and how you are using it".

De mensen achter de website dietpillcritic.com [Link] hebben alle instructies voor gewetenloos bloggen ter harte genomen. In een recensie van het product concludeerden ze dat Hydroxycut "has proven ingredients - namely green tea and caffeine - which we like... The large number of satisfied users (I personally know one) leads us to believe that Hydroxycut has found a good formula is quite effective. Considering their great ingredient profile, their great price, and a well founded, professional company, we believe that Hydroxycut is a great way to go. Two thumbs up."

Voor consumenten is dit geen goede ontwikkeling, en voor bedrijven evenmin. Consumenten worden steeds achterdochtiger als ze een positief bericht over een bedrijf of product horen. Zelfs als het product echt goed is en de recensies oprecht zijn geschreven. Het vertrouwen van een door-en-door cynische consument is niet meer te winnen.

Kritiek

Voor bedrijven die niet goed kunnen omgaan met kritiek staat er een lezenswaardig zelfhulpartikel of LifeHack.org. [Link] Het stukje, 7 Effective Ways to Deal With Criticism, leert je dat "most criticism is probably based, at least in part, on some truths. Criticism may appear negative. But, through criticism we have the opportunity to learn and improve from their suggestions."

Op WikiHow.com staan nog meer tips. [Link] "Learn from the criticism. See it as an opportunity to improve — and without that constant improvement, we are just sitting still.”

Voedingsonderzoekers van Harvard gaven in een recent persbericht kritiek op de frisdrankindustrie, die teveel dikmakende suikerrijke drankjes maakt. [harvard.edu April 20, 2009] Bedrijven kunnen hierop reageren door de onderzoekers aan te klagen. Ze kunnen ook bloggers omkopen, en zorgen voor duizenden blije en positieve berichten over frisdranken - die uiteindelijk geen hond meer leest. Bedrijven kunnen de kritiek ook opvatten als een prikkel om nieuwe ongezoete drankjes te ontwikkelen, die consumenten niet moddervet maken. Op de wat langere termijn komt die aanpak de industrie alleen maar ten goede. En consumenten ook.Milk Naar boven Cooking