NederBlog Liesbeth Smit Boston, 25/12/2011
|
Yoga
Een paar maanden geleden stond ik nog tussen de stoere mannen voor de spiegel naar mijn aangespannen biceps te turen en onwillekeurig te vergelijken met die van de mannen. Nu lig ik vier keer per week tussen de vrouwen in een strakke legging te stretchen tot het zweet me op de lippen staat. Een hele omschakeling, ja. Maar ik ben er achter gekomen dat er meer achter yoga zit dan alleen in oncomfortabele poses liggen.
Mijn moeder vindt het maar niks, yoga. Als ze in de gym naar haar les steps of aerobics gaat, dan ziet ze vaak net het einde van de yogales waarbij klas languit op hun matje ligt. "Liggen op een dekentje?", moppert ze misprijzend. "Dat is geen sport."
En zo dacht ik er ook over, net als mijn bodybuildingbuddies in het krachthonk. Yoga is voor van die zweverige types die het jeuk hebben aan hun chakra's, vond ik. Maar toen ik meer stress in mijn leven kreeg dan ik aankon, zette ik me over m'n vooroordelen heen en probeerde ik het maar eens. En daar lag ik dan, diep inademend, met mijn enkels in mijn nek en mijn handen op mijn rug, met het geluid van zingende monniken op de achtergrond. En toen kwam ik erachter dat yoga zwaar en moeilijk is, maar ook erg ontspannend. En eigenlijk werd ik er wel erg gelukkig van.
Yoga is razend populair. De "physical, mental, and spiritual discipline" - ik schrijf het maar even over van Wikipedia - heeft in de VS alleen al 15.8 miljoen beoefenaars. [yogajournal.com February 26, 2008] Anders dan fitnessers en bodybuilders streven die miljoenen niet naar een slank en atletisch uiterlijk, maar naar innerlijke rust. Yoga is daarvoor bij uitstek geschikt, heb ik gemerkt. Bodybuilding maakte me blij omdat het mijn spieren liet groeien, maar yoga heeft een direct effect hoe ik me voel. Het maakt me tachtig procent gelukkiger, kan ik zonder overdrijving zeggen. Ik snap nu waarom dokters yoga aanbevelen voor mentale gezondheid.
De positieve effecten van yoga zijn in studies aangetoond. Onderzoekers van Ohio State University ontdekten dat yogabeoefenaars 41 procent minder interleukine-6 en fors minder CRP aanmaken. [Psychosom Med. 2010 Feb;72(2):113-21.] Interleukine-6 en CRP zijn merkers voor inflammatie.
Bovendien vermindert yoga stress. Dat is nuttig, want stress is een groeiend probleem. In deze samenleving voelen we allemaal de druk dat we de leukste, slimste, sterkste en vooral grappigste moeten zijn. We betalen daarvoor een hoge prijs in de vorm van mentale problemen zoals burn-out en depressie. Volgens berekeningen van TNO uit 2005 kost dat ons jaarlijks 6.1 miljard euro. Yoga is een tegengif voor deze psychosociale belasting, volgens abstracts die zijn gepresenteerd op het jaarlijkse Symposium on Yoga Research van de International Association of Yoga Therapists. Na een uur yoga is je stemming significant beter, voel je je meer ontspannen, heb je minder last van stress, slaap je beter, is je bloeddruk lager, functioneert je geheugen beter en kun je je beter concentreren. [International Journal of Yoga Therapy 2010 Suppl; Vol.20, 19-38.]
Als ik vroeger mijn stress te lijf wilde gaan mepte ik tegen een boksbal, deed ik push-ups of trainde ik voor een marathon. Daar werd ik wel moe van, maar niet ontspannen. Ik bevocht stress met uitputting. Dat gaat even goed, maar op de langere termijn niet. Nu ik krachttraining heb ingeruild voor yoga heb ik minder stress, ben ik leniger en zie ik mijn lichaam eerlijk gezegd beter reageren dan het destijds deed op bodybuilding.
Bodybuilders die niet geloven dat yoga kan bijdragen aan je fysiek moeten de chaturanga eens doen. De chaturanga is de yogaversie van de pushup, die behalve de spieren in je torso en bovenarmen ook je core meeneemt.
Het idee dat je met de juiste vormen van beweging je problemen beter de baas kunt is niet nieuw. Jack LaLanne (1914–2011) heeft jarenlang niets anders gezegd. In zijn strakke bodysuits vertelde hij al halverwege de vorige eeuw over de relatie tussen geestelijke gezondheid, gezonde voeding en beweging. En drieduizend jaar voordat LaLanne werd geboren ontdekten yogi's in India al wat je kunt bereiken als je jezelf op gezette tijden in yogaposes wringt.
Nog niet overtuigd? Misschien ben je wel bereid om het krachthonk in te ruilen voor het yogazaaltje als ik je vertel dat al die fitte en lenige yogavrouwen niet alleen fysiek in topconditie zijn, maar ook geestelijk perfect functioneren. Ze zijn in balans. In de yogazaal vind je geen drama-queens die elk probleem opblazen tot een bommetje dat ze bij voorkeur in het gezicht van hun man of vriend laten exploderen. Moordwijven dus, stuk voor stuk. En nog vaak single ook. Er zijn nu eenmaal te weinig mannen die zonder problemen een hoofd- of handstand kunnen maken en in de volle lotushouding kunnen zitten. Je snapt waar ik heen wil.
Mijn moeder is inmiddels om. We deden samen een sessie waarin ze tien Sun Salutations uitvoerde, de Warrior 1, 2 en 3, de Downward Facing Dog en de Cobra. Aan het einde lag ze tien minuten dankbaar voor dood in de Savasana. [Wikipedia] Best wel zwaar, yoga.
|