2 1 - 0 6 - 2 0 0 7
Anabole werking plantensteroiden ontrafeld (Resource 21 Juni 2007) [Offline]
Onderzoekers van het Wageningse Rikilt hebben met DNA-arrays achterhaald wat een giftig steroid, dat van nature in de aardappelplant voorkomt, met menselijke cellen doet. In het voor de EU uitgevoerde toxicologische onderzoek stuitten de onderzoekers zonder dat ze het in de gaten hadden op het mogelijke werkingsmechanisme
van de anabole plantaardige steroiden die je tegenkomt in webwinkels.
[Food Chem Toxicol. 2007 Apr 27; [Epub ahead of print].]
Een enkele keer kunnen die plantensteroiden interacteren met de androgeenreceptor. Maar die interactie is meestal zwak, en kan niet verklaren waarom een aantal ecdysteroiden in dierproeven anabool werkt.
De zwakke of afwezige interactie met de androgeenreceptor kan ook niet verklaren waarom gebruikers van supplementen als MassFX of Turkesteron bezweren dat ze iets merken, laat staan waarom hormoonjagers vermoeden dat de hormoonmaffia met plantensteroiden experimenteert.
De Wageningers bestudeerden de effecten van alpha-chaconine, een giftig steroid in de schillen van aardappels. In reageerbuizen brachten ze die verbinding in contact met humane darmcellen.
Het plantensteroid lijkt de cholesterolketens in de membraan van de cel te verdringen of te beschadigen. De cellen gaan daarop zelf meer cholesterol aanmaken, en nemen meer cholesterol op uit hun omgeving om de schade te herstellen. Bovendien activeert de cel om dezelfde reden een aantal groeifactoren - die bodybuilders en dopingexperts bekend zullen voorkomen.
Aminozuurmetabolisme, de receptor voor IGF-1, VEGF...
Onze speculatie: plantensteroiden zijn toxisch voor spiercellen. Ze beschadigen de membraan. Blijft de beschadiging binnen de perken, dan repareert de spiercel de schade en doet daar nog een schepje bovenop. Supercompensatie, heet dat.
Er is dus sprake van hormesis.
Teveel plantensteroiden werken dus niet, net zoals je spieren niet groeien als je overtraint. In hoge doseringen zullen ze, net als het giftige steroid dat de Wageningers onderzochten, ook andere toxische effecten hebben.
En als we daar nog een schepje bovenop mogen doen: we voorspellen ook dat bij wijze van gezondheidsbevorderende nevenwerking de meeste plantensteroiden de cholesterolspiegel zullen verlagen.
2 1 - 0 6 - 2 0 0 7
Aanklacht van ex-Numico-topman ligt bij officier van Justitie (Reed 20-06-2007) [Offline]
In de periode dat Hans van der Wielen topman van Numico was, waren antioxidanten nog gezond en waren androstenedione en efedra nog hele gewone supplementen.
In die periode dacht iedereen nog dat supplementen en functional foods een stralende toekomst hadden - en verwierf Van der Wielens Numico voor ettelijke miljoenen de Amerikaanse supplementenjoekels GNC en Rexall.
In 2002 strandde Numico's supplementenavontuur met het vertrek van Van der Wielen. Jan Bennink nam het roer over en stootte de belangen van Numico in het supplementencircuit af. Onder hem ging Numico zich weer richten op babyvoeding en klinische voeding.
Nadien heeft Bennink zich nadrukkelijk gepresenteerd als de redder van Numico - en dat schiet Van der Wielen in het verkeerde keelgat. Bennink die onlangs in het nieuws kwam doordat hij zichzelf blij maakte met een absurd hoog managersinkomen, maakt zich volgens Van der Wielen schuldig aan laster en smaad.
"Numico zat onder mij nooit in financiele problemen", zegt de getergde ex-topman. "Toen ik wegging, stond de koers op 30 euro. Door Benninks optreden dook die naar 5 euro. Dat is bewust door hem zo ontwikkeld, want daarna kon hij de zaak redden. Er is na mijn vertrek bewust een crisis georganiseerd, waardoor Bennink die riante bonussen kan opstrijken."
Als de officier Benniks strafklacht gegrond acht, krijgen we binnenkort nog meer vuurwerk.
|
|
|