1 1 - 0 2 - 2 0 1 0
Anabolen geen opstap naar drugs (Drug Alcohol Depend. 2010 Jan 9. [Epub ahead of print].)
De gateway-theorie is onderuit gegaan. Het gebruik van anabolen leidt niet tot drugsverslaving. Dat is de strekking van een studie die de antropologen Nina Garevik en Anders Rane van de Zweedse Karolinska University binnenkort publiceren in Drug and Alcohol Dependence.
Tien jaar geleden stuurde psychiater Harrison Pope een brief naar de New England Journal of Medicine waarin hij de theorie lanceerde dat anabolengebruik kan leiden tot drugsverslaving. Pope baseerde dat op een onderzoek in een kliniek waarin een kwart van de opiaatverslaafden was begonnen als chemische sporter, en via een anabolendealer zijn eerste partij drugs had gekocht. In de Amerikaanse anabolenscene was toen nog het gebruik van Nubain in zwang - een opiaat dat is bedoeld voor afkickende junkies, maar ook wel eens door chemische sporters werd gebruikt om harder te kunnen trainen.
Andere onderzoekers haakten snel in op Popes ontdekking, en opperden dat anabolen de hersenen op zo'n manier veranderen dat anabolengebruikers makkelijk verslaafd zouden raken. De link harddrugs-anabolen joeg sommige overheden zoveel angst aan dat ze de war on steroids nog verbetener gingen uitvechten. Andere overheden, zoals de Zweedse, financieerden liever onderzoek naar het fenomeen. Daaraan - en aan een subsidie van de werelddopingautoriteit WADA - hebben we de studie te danken die straks in Drug and Alcohol Dependence verschijnt.
De Zweedse onderzoekers spraken in 2007-2008 met 56 mannen die waren opgepakt door de narcoticapolitie van Stockholm. De mannen hadden drugs in hun bezit, maar ook anabolen of hadden toegegeven dat ze anabolen gebruikten.
Eerst pikten de onderzoekers de mannen uit hun groep die zowel drugs als anabolen gebruikten. Dat waren er 33. Vervolgens probeerden de onderzoekers te achterhalen wat er eerst was: het gebruik van anabolen of dat van drugs. "Only a minority (21%), of these individuals started their drug use with AAS and 55% with narcotic agents. Data about the first-used substance was missing for 24% of subjects", schrijven de Zweden. "The most commonly co-used substances were cannabis (35%), cocaine (28%), diazepam (26%) and amphetamine (15%)."
Nou maakt dat de gateway-theorie er al niet aannemelijker op, maar toen de onderzoekers de leefstijl van de co-gebruikers in kaart probeerden te krijgen ging hij helemaal onderuit. Maar een klein aantal van de mannen die zowel drugs als anabolen gebruikten trainde met gewichten. Dat gold ook voor de opgepakte mannen die alleen anabolen gebruikten.
"Since supraphysiologic doses of AAS may increase fat-free mass and muscle size even without strength training, it may appeal to some potential users who are uninterested in training but want to become stronger for aesthetic or other reasons", schrijven de Zweden. "AAS are also known to increase aggressiveness and inhibit impulse control, and this may make them desirable among users who intend to commit criminal acts."
De groep die de onderzoekers bestudeerden was dus een criminele subgroepuit het drugsmilieu, die de mogelijkheden van de anabolen heeft ontdekt - maar verder weinig met de overgrote meerderheid van de anabolengebruikers in krachthonken en fitnesscentra heeft te maken.
|
|
|