|
||
|
||
1 3 - 1 0 - 2 0 0 3 Anabolen veroorzaken vierhonderd keer meer bijwerkingen dan alle medicijnen bij elkaar
De gezondheidsproblemen rond het gebruik van anabolen zijn enorm. Tot die conclusie komen Zweedse onderzoekers nadat ze dertigduizend gesprekken analyseerden die in een periode van vier jaar binnenkwamen bij de Zweedse Anti-Doping Hot-Line, een telefoonnummer voor vragen over verboden spierversterkers.
De Hot Line bestaat sinds 1993, maar voor hun studie hebben de onderzoekers zich beperkt tot de periode tussen 1996 en 2000. In de meeste gevallen waren het niet gebruikers die belden, maar familieden die bijvoorbeeld een ampul hadden gevonden of ouders die zich zorgen maakten over hun kinderen. Slechts in zeventien procent van de gevallen waren de bellers gebruikers.
In de onderstaande figuur hebben de onderzoekers de middelengebruikers opgesplitst naar leeftijd. Zoals je ziet waren de meesten vooraan in de twintig.
De onderzoekers maakten ook zo'n overzicht van bellers die niet gebruikten, maar er serieus over dachten dat te gaan doen. De verdeling over de leeftijden is niet wezenlijk anders. Kennelijk ben je tussen de 18 en de 25 het meest vatbaar voor de verleiding van spierversterkers.
Grootste gezondheidsprobleem In de onderzochte periode kwamen er via de Hot-Line 10.800 meldingen van bijwerkingen van anabolen binnen. Die klachten waren afkomstig van 3630 verschillende personen. Dat is veel. Het Swedish Adverse Drug Reaction Committee, dat bijhoudt hoe vaak patienten van reguliere medicijnen last krijgen van bijwerkingen die niet in de bijsluiter slaan, ontving tussen 1969 tot 2002 niet meer dan 27 meldingen.
Nou is die vergelijking niet zuiver. De bijwerkingen vind je allemaal terug in de wetenschappelijke handleiding en de underground manuals zoals die van Grunding & Bachmann en William Llewellyn. Waren anabolen toegestaan, dan waren ze ook niet bij het Adverse Drug Reaction Committee terecht gekomen. Maar dan nog liegen de aantallen er niet om.
Duidelijk is dat de categorie psychische bijwerkingen het meeste voorkomt: agressie, depressie, onrust, slaapstoornissen, stemmingswisselingen en ontwenningsverschijnselen vormen de hoofdmoot van de klachten van dopinggebruikers. Op de tweede plaats komt acne, op de derde plaats de seksuele bijwerkingen, zoals impotentie en de verkleining van de testikels.
De meest voorkomende bijwerkingen bij vrouwelijke gebruikers - die overigens vijf procent van de totale gebruikersgroep vormden - waren onregelmatige menstruatie, haargroei in het gezicht, verlaging van de stem en vergroting van de clitoris.
Hieronder zie je welke middelen het vaakst werden gebruikt, en welke het vaakst aan de orde kwamen in de gesprekken. De anabole steroiden domineren.
De meest gebruikte anabolen zijn achtereenvolgens testosteron, nandrolone, methandienone en stanozolol.
Bij de niet-anabolen viel het de onderzoekers op dat het aantal keren dat de testosteronprecursoren ter sprake kwam drastisch afnam na 1999, toen de Zweedse overheid die verbood. Het is nog maar de vraag of dat ook na 2001 nog het geval was, toen de nieuwe precursoren als 1-AD een hoge vlucht namen.
De onderzoekers maken zich zorgen over het toenemend gebruik van drugs en roesmiddelen als GHB onder de gebruikers. In 2000, voegen ze daaraan toe, verbood de Zweedse overheid GHB. Misschien is de situatie nu anders.
Verrassend vinden de onderzoekers tenslotte de populariteit van het ouderwetse efedrine. Waarschijnlijk heeft die met de opkomst van de stackers te maken.
Conclusie De Zweden concluderen dat het gebruik van doping een nieuw gezondheidsprobleem is. Onderzoekers moeten de omvang en de trends in kaart gaan brengen, er moeten preventieprogramma’s komen en behandelingen voor mensen die schade aan hun gezondheid hebben opgelopen.
Ann-Charlottr Eklof, Ann-Mari Thurelius, Mats Garle, Anders Rane, Folke Sjoqvist. The anti-doping hot-line, a means to capture the abuse of doping agents in the Swedish society and a new service function in clinical pharmacology. Eur J Clin Pharmacol. 2003 Nov;59(8-9):571-7. [Link] |
|
|