Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Anabolen & studies       Anabolen & risico's       Psychologie       Adoniscomplex    

2 3 - 1 0 - 2 0 0 8

  Anabolengebruik maakt twee keer zo gewelddadig (Am J Public Health, Oct 2008; doi:10.2105/AJPH.2008.137018.)
Jonge mannen die anabolen gebruiken zijn twee keer vaker gewelddadig dan mannen die geen anabolen gebruiken. Dat schrijven criminologen van Florida State University in de American Journal of Public Health. Onder gewelddadig gedrag verstaan de onderzoekers alles wat je met andere mensen kunt doen waardoor die medische zorg nodig hebben. De lijst gedragingen varieert van het toebrengen van messteken, het gebruik van vuurwapens en gewoon vechten.
Anabolengebruik maakt twee keer zo gewelddadig
De onderzoekers deden hun analyse aan de hand van gegevens die zijn verzameld in de National Longitudinal Study of Adolescent Health. Die hebben betrekking op een kleine zevenduizend jonge mannen, die onderzoekers volgden sinds 1994 tot 2002. In 1994 zaten de mannen nog op de middelbare school. In de zeven jaar dat de gegevens werden verzameld gebruikte bijna drie procent van de mannen spierversterkers.
Gebruikten de mannen anabolen, dan was de kans dat ze geweld pleegden twee keer groter dan normaal. In Amerikaanse studies hangt het gebruik van anabolen vaak samen met drugs, en van druggebruikers is bekend dat ze vaker overgaan tot fysiek geweld. Druggebruik kan de verhoogde kans op geweld echter niet verklaren, achterhaalden de onderzoekers. Toen ze hun cijfers corrigeerden voor druggebruik bleef het verband overeind.
Het is ook niet zo dat agressieve mensen vaker anabolen gebruiken, blijkt uit de studie. Er zijn onderzoeken die suggereren dat met veel anabolengebruikers al iets mis is voordat ze spierversterkers ontdekken. Het verband tussen geweld en anabolen blijft echter ook intact als de onderzoekers hun cijfers corrigeren voor het agressieniveau voordat de gebruikers anabolen gingen gebruiken.
"Er is iets met anabolen dat de agressie dus verhoogt", zegt eerste auteur Kevin Beaver in een interview met persbureau Reuters. Wat dat precies is kan Beaver op basis van zijn studie niet opmaken, maar hij en zijn collega's werken aan studies die daarover meer duidelijkheid moeten brengen.
Beavers specialisatie is antisociaal gedrag. Hij probeert aan de hand van moleculaire en epidemiologische gegevens te achterhalen hoe erfelijke en genetische factoren op elkaar inwerken in antisociaal gedrag.
De onderzoeker benadrukt dat zijn onderzoek niet bewijst dat alle anabolengebruikers gewelddadig zijn.
"Je kunt van iemand die anabolen gebruikt dus niet zeggen dat hij vast en zeker gewelddadig zal worden", zegt Beaver. "Maar je kunt wel zeggen dat hij meer kans heeft om gewelddadig te worden dan als hij clean was gebleven."

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken