1 4 - 1 0 - 2 0 0 7
Anabolengebruiker is hoog-opgeleide dertigplusser, zegt studie (J Int Soc Sports Nutr. 2007 Oct 11;4(1):12.)
Overheden treden steeds harder op tegen het anabolenmilieu - om redenen die niet kloppen, zeggen Amerikaanse onderzoekers in een studie. Anabolengebruikers zijn geen piepjonge pubers, maar volwassenen die weloverwogen beslissingen nemen, aldus de Amerikanen. Anabolengebruikers zijn ook geen topsporters die de kluit belazeren, maar mensen die buiten de profsport trainen in gyms.
De onderzoekers - waaronder jurist Rick Collins en psycholoog Jack Darkes - deden vier maanden lang onderzoek op het internet. Via spierballenboards en mails benaderden ze bodybuilders, en vroegen ze of ze een uitgebreide vragenlijst wilden invullen. Zo kregen ze gegevens van 2700 mannen en vrouwen uit tachtig
landen.
'De' gemiddelde anabolengebruiker bleek een volkomen ander persoon dan de wetgevers denken.
Hij was 31 jaar oud, in negentig procent van de gevallen blank, in de helft van de gevallen ongetrouwd, in 64 procent van de gevallen kinderloos. Hij was hoger opgeleid dan de doorsnee-Amerikaanse bevolking. Van de gebruikers was 77 procent self-employed. In totaal had 98 procent van de gebruikers werk - beduidend vaker dan gemiddeld.
De populairste middelen waren testosteron, methandienone en nandrolondecanoaat. Overigens gebruikten ook tientallen procenten van de gebruikers middelen als hCG, tamoxifen, clomifen en anastrozole.
De doseringen waren hoger dan artsen gebruiken, maar niet zo hoog als je zou verwachten. Een testosteronkuurtje komt in ons landje toch al snel neer op zo'n gram per week, maar de respondenten van de Amerikanen zeiden dat ze lagere doseringen gebruikten.
Hetzelfde gold voor methandienone. De meeste bodybuilders hielden zich keurig aan de aanbevelingen die je vindt in de ondergrondse manuals.
Je vraagt je oniwllekeurig af in hoeverre de gebruikers die de Amerikanen hebben geinterviewd representatief zijn. Dat zeggen de onderzoekers zelf ook. "No data is available to compare participants to NMAAS users without Internet access, those unaware of the survey, or those who chose not to participate."
1 3 - 1 0 - 2 0 0 7
Dopingtest voor groeihormoon laat op zich wachten (New York Times September 18, 2007)
Don Catlin werkt aan een test die groeihormoon moet aantonen in de urine. Die test, zegt hij in een artikel van Duff Wilson, is er nog lang niet.
De WADA werkt aan een andere GH-test, die het gebruik aantoont in het bloed. Tussen de regels door laat Catlin doorschemeren dat hij niet gelooft dat die test er op korte termijn komt.
"If there is a really good test that comes out, there might be no point in my continuing", zegt hij.
WADA heeft de GH-test al een paar keer willen introduceren, maar tot nu toe bleek de test telkens niet goed te werken.
"An H.G.H. antibody test was used on about 300 athletes at the 2004 Summer Olympics in Athens and a smaller number at the 2006 Winter Games in Turin, Italy. All tested negative, leaving open the question, repeated by baseball and football officials, of whether a blood test would be reliable in catching dopers."
Ook nu kondigt WADA aan dat er op korte termijn een GH-test komt. De communicatietrol van de WADA, Frederic Donze, zegt dat dit jaar de productie van de test gaat beginnen, en dat GH-gebruikers bij de Spelen van 2008 ongenadig door de mand zullen vallen.
Geloven? Of met een korreltje zout nemen?
|
|
|