Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Cosmeceuticals       Anabolen & studies       Anabolen & risico's       Acne    

3 0 - 0 6 - 2 0 1 0

  Casestudie: anabolenpuisten door Roaccutane alleen maar erger (Int Wound J 2010; 7:199201.)

Anabolengebruikers die extreme acne krijgen gebruiken daarvoor wel eens het op vitamine A gebaseerde isotretinoin. Roche brengt het op de markt onder de naam Roaccutane. Het werkt bijna altijd - maar soms worden de problemen er alleen maar erger door. Dermatologen van University Hospital Erlangen beschrijven een geval in International Wound Journal.

Casestudie: anabolenpuisten door roaccutane alleen maar erger

Casestudie: anabolenpuisten door roaccutane alleen maar erger

Isotretinoin
Hoofdpersoon in de Duitse studie is een 22-jarige bodybuilder die al een jaar anabolen gebruikt. Hij injecteert onder meer het testosteronpreparaat Sustanon. Hij zit 5 weken in een kuur als hij extreem veel puisten op zijn borst krijgt, inclusief onderhuidse ontstekingen. De bodybuilder, die toch al gevoelig is voor acne, stopt met injecteren, maar het probleem gaat niet weg. Hij stapt naar een arts, en die geeft hem doxycycline. De bodybuilder gebruikt het antibioticum 4 weken, zonder effect.

Dan geeft de arts hem isotretinoin [structuurformule hierboven]. De bodybuilder slikt dagelijks 50 mg. Isotretinoin is een zwaar middel. Het heeft bijwerkingen, maar het helpt subiet - maar niet bij de bodybuilder. Zijn acne, zo stelt zijn arts na 5 weken vast, wordt alleen maar erger.

De bodybuilder krijgt op zijn borst en schouders littekens en ontstekingen, die pijn doen als je ze aanraakt zijn en makkelijk gaan bloeden. Bovendien krijgt hij woekeringen van rose blaren, die wel een beetje lijken op bloedkorsten. Ze zitten tjokvol met de beruchte huidbacterie Staphylococcus aureus.


Casestudie: anabolenpuisten door roaccutane alleen maar erger


Je ziet zo'n stukje rose weefsel in de inzet linksonder.

De artsen kijken het een paar maanden aan, in de hoop dat de isotretoin alsnog aanslaat. Als dat na nog eens 7 weken niet is gebeurd, gaan ze over tot drastischer maatregelen. Ze geven de bodybuilder drie keer per dag intraveneus 2 gram van het antibioticum cefotiam en behandelen zijn puisten met een zalf met betametason. En dat helpt wel. Twee weken later is de huid van de bodybuilder grotendeels weer gaaf.

Van elke twee anabolengebruikers heeft er eentje last van acne, schatten onderzoekers. Het is, na agressie en irritatie, volgens surveys zo ongeveer de meest voorkomende bijwerking van anabolen.

Een niet-medische manier om acne te verminderen is een dieet zonder snel opneembare koolhydraten in de vorm van suiker en wit brood.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken