Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Anabolen & studies       Anabolen & risico's       Testuitslagen       Vergeten anabolen    

1 7 - 0 4 - 2 0 1 0

  Analyse: P-Plex (Drug Test Anal. 2009 Nov;1(11-12):518-25.)

Tien dagen geleden schreven we over een Japanse analyse van het designersupplement Epistane. In datzelfde artikel vertelden de onderzoekers over een analyse van een ander supplement met een anabool steroid als effectieve stof: P-Plex van Competitive Edge Labs. Volgens de Japanners zit er inderdaad madol in P-Plex. En nog iets anders.

Analyse: P-Plex
In P-Plex zit 17a-methyl etioallocholan-2-ene-17b-ol. Tenminste, dat zegt het etiket. Chemici zouden die stof 17alpha-methyl 5alpha-androst-2-en-17beta-ol noemen, of kortweg madol. Madol is een anabool dat Syntex in de vroege jaren zestig heeft ontwikkeld, maar nooit op de markt heeft gebracht. Toch heeft Syntex er tientallen varianten van gesynthetiseerd en getest. Madol is vroeg in de 21ste eeuw illegaal geproduceerd voor sporters, die het veilig konden gebruiken omdat de gangbare dopingtests het niet konden opsporen. Toen het nieuwtje er af was, en dopingjagers madol hadden gekraakt, zijn supplementenfabrikanten het gaan gebruiken. Designersupplementen met madol zijn, behalve P-Plex, P-Max, Phera-Plex, ErgoMax, Phera-Max, Phera-Bol en Phera-50.

Madol is helemaal niet zo'n gek anabool. Volgens Vida's Androgens and Anabolic Agents (1969) heeft het om te beginnen een fraaie androgeen-anabool ratio. [Het Anabolenboek over madol]


Analyse: P-Plex


VP = effect op de prostaat; SV = effect op de zaadblaasjes; LA = effect op de kringspier. VP en SV zijn merkers voor de vermannelijkende bijwerkingen, LA is een merker voor het gewenste spieropbouwende effect. De waarden zijn vergeleken met die methyltestosteron. Methyltestosteron staat dan op 100.

Kankerverwekkend is madol niet, volgens recent Duits onderzoek. Wel vergroot madol in dierproeven de hartspier. De dieren worden daar niet ziek door, maar het is een punt van zorg. Als anabolen bij menselijke atleten het hart vergroten, is dat meestal niet positief.

De Japanners analyseerden de pillen in een potje P-Plex met lotnummer 080107. Ze vonden daarin inderdaad madol - en zijn delta-4-metaboliet. In de figuur hieronder is de grote Peak-3 madol, en de kleine Peak-4 de metaboliet.


Analyse: P-Plex


Aan de hoogte van Peak-4 kun je afleiden dat de verontreiniging niet veel voorstelt. De onderzoekers vermoeden dat hij vrijkomt bij het productieproces.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken