Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Fenegriek       Plantaardige steroiden       Plantaardige extracten       Ongewone anabole middelen    

0 2 - 1 0 - 2 0 1 0

  Andropeak: anabole furostanolen uit fenegriek (Phytother Res. 2010 Oct;24(10):1482-8.)

De makers van Testofen hebben een nieuw supplement op de markt gezet. Andropeak bevat de furostanolen uit het plantje Trigonella foenum-graecum. Volgens een Indiase dierstudie werkt Andropeak anabool.

Andropeak: anabole furostanolen uit fenegriek
Testofen, een extract uit Trigonella foenum-graecum, is een product van Indus Biotech Private Limited. De producent beweert dat Testofen je testosteronspiegel verhoogt, maar heeft geen studies die dat aantonen. Wel verwijzen de makers van Testofen naar Tribulus terrestris. De bestanddelen van Trigonella foenum-graecum en Tribulus terrestris lijken op elkaar, aldus de producent van Testofen. Als Tribulus terrestris de testosteronspiegel verhoogt, dan doet Testofen dat ook.

Klopt als een zwerende vinger. Toch jammer dat Tribulus terrestris niks doet.

Toen de onderzoekers het nieuwe fenegriekextract Andropeak aan piepjonge gecastreerde mannelijke ratten gaven in dagelijkse doses van 10 en 35 mg/kg lichaamsgewicht, gebeurde er helemaal niks met de testosteronspiegel.


Andropeak: anabole furostanolen uit fenegriek


De extracten verhoogden wel het lichaamsgewicht van de dieren. Bovendien lieten ze de kringspier [levator ani] groeien. Dat is een klassieke merker voor anabole activiteit.


Andropeak: anabole furostanolen uit fenegriek

Andropeak: anabole furostanolen uit fenegriek


Effecten op de seminal vesicles en de prostaat waren er niet. Andropeak is dus niet androgeen. Dit gaat een hit worden in supplementenland, denk je meteen.

En verdraaid. Als we naar www.andropeak.com surfen, zien we dat Andropeak nog in oktober 2010 op de markt moet gaan komen.


Andropeak: anabole furostanolen uit fenegriek


De onderzoekers stellen in hun publicatie "that there is no conflict of interest". Toch is het leuk te weten dat de "necessary facilities to carry out the study" werden geleverd door Indus Biotech Private Limited, de producent van zowel Testofen als Andropeak.

Hoe Andropeak precies moet werken kunnen de onderzoekers niet zeggen. Ze speculeren dat hun preparaat testosteron losknipt van het transportmolecuul SHBG, en dus de hoeveelheid actief testosteron in de proefdieren verhoogt. Of dat echt zo is hebben ze niet onderzocht.

Wij hebben ook een theorie. Fenegriek stimuleert de eetlust. De ratten werden dikker en dikker, en hun kringspier groeide met hun alsmaar dikker wordende buikje mee. Hoewel onze theorie de charme van de eenvoud heeft, vinden we die niet terug in het artikel. Raar eigenlijk.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken