Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Duurtraining       Levensverlenging & leefstijl       Levensverlenging & suppletie       Krachttraining    

2 1 - 0 5 - 2 0 0 7

  Anti-verouderingssupplement r-ALA is een beetje giftig (Science Daily May 18, 2007)
R-ALA vertraagt het verouderingsproces, verjongt het immuunsysteem en verbetert de doorbloeding doordat het een beetje giftig is. Dat hebben onderzoekers van het Linus Pauling Institute van Oregon State University bekendgemaakt op de conferentie Diet and Optimum Health.
"The evidence suggests that lipoic acid is actually a low-level stressor that turns on the basic cellular defenses of the body, including some of those that naturally decline with age", aldus Tory Hagen.
"In particular, it tends to restore levels of glutathione, a protective antioxidant and detoxification compound, to those of a young animal. It also acts as a strong anti-inflammatory agent, which is relevant to many degenerative diseases."
In proeven met oude muizen zet liponzuur, dat van nature in bladgroenten voorkomt, zo'n honderd antioxidante genen op een niveau dat normaal is voor jonge muizen. Liponzuur herstelt zo onder meer een cellulair signaalproces in bloedvaten en remt de veroudering van de mitochondria.
"We never really expected such a surprising range of benefits from one compound", aldus Hagen. "This is really unprecedented, and we're pretty excited about it."

Anti-verouderingssupplement r-ALA is een beetje giftig

Ja, allicht is Hagen pretty excited over Lipoic Acid. Hij verkoopt het.
Tory Hagen heeft een eigen bedrijf: Juvenon. [Webstek] Juvenon verkoopt een - hoe verrassend! - een supplement dat a. ook Juvenon heet en b. waarvan je hierboven de samenstelling ziet.

2 9 - 0 5 - 2 0 0 7

  Training met gewichten verjongt spiercellen (Science Daily May 23, 2007)
Nieuwsbericht, gebaseerd op [PLoS ONE. 2007 May 23;2:e465.]. Training met gewichten laat de genen van oude spiercellen functioneren als de genen van jonge spiercellen. Dat ontdekten onderzoekers van het Amerikaanse Buck Institute for Age Research.
De onderzoekers hebben eerst de activiteit van de genen gemeten in spieren van jonge en oude mensen. Zo ontdekten ze 179 genen die anders gingen functioneren naarmate het verouderingsproces vordert. De onderzoekers vermoeden dat die veranderde genetische activiteit sarcopenia of spierzwakte door ouderdom veroorzaakt. Omdat ze wilden zien of krachttraining daartegen helpt, lieten ze hun oudere proefpersonen zes maanden trainen in een sportschool.
Na een half jaar meetten de onderzoekers de musculaire verouderingsvatbare genen nog eens. Het resultaat van beide metingen zie je in de figuur hieronder.

Training met gewichten verjongt spiercellen

De zwarte puntjes zijn de genen wiens werking wordt beinvloed door veroudering. Ze zijn netjes gerangschikt naar hun activiteit ten op zichte van de activiteit die ze hebben in het lichaam van een jongere. Voor alle genen geldt dat de rechte horizontale lijn hun "jonge" activiteit weergeeft.
De doorzichtige bolletjes geven van de 179 genen de activiteit aan na zes maanden krachttraining. Ze trekken naar horizontale streept toe. Ze verjongen.
Wat dat betekent voor de kracht van de ouderen vertelt de onderstaande figuur.

Training met gewichten verjongt spiercellen

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken