1 7 - 0 2 - 2 0 1 0
Anticonceptiepil? Pas op voor blessures (J Physiol. 2008 Jun 15;586(Pt 12):3005-16.)
Vrouwen die aan de pil zijn hebben meer kans op een blessure dan vrouwen die geen ethinylestradiol slikken om zwangerschap te voorkomen. Sportwetenschappers van de University of Copenhagen ontdekten dat pillen met synthetisch estradiol voorkomen dat de aanhechtingen van spieren sterker worden door training.
Als mannen gaan hardlopen, worden hun pezen dikker. Doen jonge vrouwen hetzelfde, dan groeien hun pezen niet. Vrouwelijke sporters hebben ook meer kans op blessures aan hun pezen dan mannelijke sporters. In dierproeven vermindert toediening van het vrouwelijke geslachtshormoon estradiol de groei van de weefselstructuren in pezen. Omdat er in anticonceptiepillen synthetisch estradiol zit, kun je je dus afvragen of 'de pil' de kans op blessures vergroot.
Omdat ze die vraag wilden beantwoorden deden de onderzoekers een proef met twee dozijn vrouwen van gemiddeld 25 jaar oud. De vrouwen waren elke week 4-5 uur lichamelijk actief. De helft van hen gebruikte al 7 jaar dagelijks anticonceptiepillen als Cilest [35 microgram ethinylestradiol en 0.25 mg norgestimate] of Lindynette [30 microgram ethinylestradiol en 0.0075 mg gestoden]. [HE-OC] de andere helft had nooit anticonceptiepillen geslikt. [LE-NOC]
De vrouwen moesten in een laboratorium hun benen belasten op een leg-extension-machine. Een dag daarna namen de onderzoekers stukjes weefsel uit de aanhechtingen die ze hadden belast. In dat weefsel bepaalden de onderzoekers de concentratie van het molecuul PINP. Hoe hoger die is, des te meer nieuw weefsel maak je aan. Pilgebruik voorkwam dat.
IGF-1 laat aanhechtingen groeien. Toen de onderzoekers in het bloed de concentratie IGF-1 bepaalden, zagen ze dat die was afgenomen. Hetzelfde - maar dan in sterkere mate - zagen de onderzoekers in de aanhechtingen van de vrouwen.
De verminderde concentratie IGF-1 in de pilgebruikende vrouwen is misschien het gevolg van een toegenomen aanmaak van het bindingseiwit IGFBP-1, ontdekten de Denen. IGFBP-1 neutraliseert IGF-1. IGFBP-3, een ander bindingseiwit, doet dat niet en beschermt IGF-1 alleen tegen afbraak. IGFBP-3 maakt IGF-1 juist werkzamer. Pilgebruik verhoogt de concentratie IGFBP-3, maar in geringere mate dan dat het de concentratie van IGFBP-1 verhoogt.
Dat anticonceptiepillen vrouwen meer kans op blessures geven is waarschijnlijk, zou je zeggen. Die gevolgtrekking durven de onderzoekers niet te maken. Daarvoor is meer onderzoek nodig, zeggen ze.
|
|
|