Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Ongewone anabole methoden       Preventie van kanker       Visolie       Antioestrogene supplementen    

0 1 - 0 5 - 2 0 0 9

  De antioestrogene werking van visolie (J Nutr Biochem. 2010 Jun;21(6):512-7.)

Het visvetzuur DHA beschermt het lichaam misschien tegen het vrouwelijke geslachtshormoon estradiol. Dat blijkt uit een onderzoek van National Taiwan University, waarin moleculaire wetenschappers menselijke borstkankercellen in reageerbuizen blootstelden aan DHA. DHA stimuleerde in de cellen de afbraak van estradiolreceptoren.

De Taiwanezen deden hun experimenten omdat ze zoeken naar een aanvullende strategie om estradiolgevoelige borstkanker te bestrijden. Daarvoor gebruiken artsen onder meer antoestrogenen als tamoxifen, maar op de langere termijn kunnen borstkankercellen resistent voor tamoxifen worden. Omdat in veel proeven DHA - voluit: docosahexaenoic acid - borstkanker remt, hoopten de onderzoekers dat het visvetzuur daaraan misschien iets kan doen. Klinkt misschien een beetje gezocht, maar je weet natuurlijk nooit hoe een koe een haas vangt.

En verrek.

Hieronder zie je hoe het visvetzuur het aantal estradiol-alfa-receptoren buiten de celkern verminderde.


De antioestrogene werking van visolie


Duurde de blootstelling langer, dan verminderde het vetzuur ook het aantal estradiol-alfa-receptoren in de celkern. Het omega-6-vetzuur arachidonzuur versterkte dat effect.

Toen de onderzoekers de proeven herhaalden met de proteasoomremmer MG132 hield het effect op te bestaan. Dat zie je hieronder.


De antioestrogene werking van visolie


Het proteasoom is een moleculaire shredder die in de cel foute eiwitten in stukjes knipt. Geef je cellen genoeg DHA, dan ruimen ze kennelijk dus ook estradiolreceptor-alfa op.

Bodybuilders die experimenteren met visoliesuppletie rapporteren soms dat ze een beetje droger worden. Dat effect heeft misschien te maken met de door de Taiwanezen ontdekte antioestrogene werking van DHA.

Visvetzuren zijn om nog meer redenen interessant voor lichaamsbouwers. Een dieet met veel visvetzuren verhoogt de concentratie IGF-1 in het lichaam en stimuleert de verbranding van vetten en remt de groei van vetreserves. Dat blijkt uit dierstudies, reageerbuisstudies, humane trials. Dierproeven suggereren bovendien dat een dieet met visolie spierweefsel sneller laat herstellen van training.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken