2 9 - 1 1 - 2 0 0 7
Arachidonzuur voor meer sprintvermogen (Journal of the International Society of Sports Nutrition 2007, 4:21)
Het supplement X-Factor van Molecular Nutrition, dat arachidonzuur bevat, doet niet precies met spieren wat het zou moeten doen, maar zorgt wel voor meer sprintvermogen. Tot die conclusie komen Amerikaanse supplementenonderzoekers na proeven met dertig jonge krachtsporters.
X-Factor bevat het n-6-vetzuur arachidonzuur. In het lichaam is arachidonzuur een precursor van de prostaglandines PGF-2-alpha en PGE-2. Voorkom je door toediening van
COX-2-remmers dat jonge krachtsporters die prostaglandines aanmaken, dan vermindert of stopt hun spiergroei. Daarom verminderen pijnstillers als ibuprofen in forse doses de spiergroei.
Als je er daarentegen voor zorgt dat sporters meer prostaglandines kunnen aanmaken, dan zou hun spiergroei moeten toenemen. Die gedachte inspireerde William Llewellyn van Molecular Nutrition tot het bedenken van X-Factor. Llewellyn heeft X-Factor trouwens gepatenteerd. [US Patent 6,841,573]
De onderzoekers gaven hun proefpersonen vijftig dagen lang vier capsules van 250 milligram arachidonzuur per dag.
Effect op de spiermassa, vetmassa en kracht vonden de onderzoekers niet. Wat dat betreft werkt de onderzochte dosis dus niet.
Maar toen de onderzoekers met de Wingate-test het anaerobe vermogen van de proefpersonen bepaalden, zagen ze wel iets interessants.
De Wingate-test meet de anaerobe power. Zeg maar: hoeveel energie spiercellen kunnen putten uit hun reserves zonder dat ze daarvoor extra zuurstof nodig hebben. Cru gezegd komt de test er op neer dat je sporters zich dertig seconden het licht uit de ogen laat trappen op zo'n fiets die niet van z'n plaats komt. Daarbij meet je hoeveel energie de sporters genereren. [sport-fitness-advisor.com]
De bovenstaande figuur heeft betrekking op de peak power: het vermogen dat de sporters tijdens de eerste vijf seconden van de test opwekken.
Arachidonzuur vermindert bovendien de aanmaak van de ontstekingsfactor Interleukine-6. Dat wijst op minder spierschade.
2 8 - 1 1 - 2 0 0 7
Sneller afvallen met vis en visolie (Int J Obes (Lond). 2007 Oct;31(10):1560-6.)
Afvallen gaat sneller als je daarbij vis eet of visoliecapsules slikt. Dat schrijft een team van IJslandse, Spaanse en Ierse onderzoekers in de International Journal of Obesity.
Het team wilde in het kader van het Europese onderzoeksproject SeaFoodPlus weten of de toevoeging van vis aan het dieet obesitas kan helpen bestrijden. De aanwijzingen daarvoor stapelen zich op.
De onderzoekers zetten driehonderdtwintig mannen en vrouwen op een dieet waarbij ze dagelijks zeshonderd kilocalorieen minder binnenkregen dan ze verbrandden. Groep 1 kreeg daarbij een placebo. Groep 2 at drie keer per week magere vis - kabeljauw, om precies te zijn. Groep 3 at drie keer week vette vis - zalm, inderdaad. Dagelijks kregen de proefpersonen uit groep daardoor drie gram n-3-vetzuren binnen. Groep 4 slikte visoliecapsules uit de fabrieken van Loders Croklaan, en consumeerde zo anderhalve gram n-3-vetzuren per dag.
De figuur hieronder vertelt hoeveel de vier groepen gemiddeld kwijtraakten tijdens een dieet van acht weken.
Gemiddeld verloren de mannen een kilo meer vet als ze vette vis aten of visoliecapsules slikken. De vrouwen reageerden vooral goed op de capsules: ze verliezen ongeveer een halve kilo extra vetmassa als ze visoliecapsules combineerden met dieet.
De onderzoekers vermoeden dat het verschil wordt veroorzaakt doordat vrouwen makkelijker het plantaardige n-3-vetzuur alfalinoleenzuur omzetten in de actieve lange ketenvetzuren dan mannen, en dus ook minder behoefte hebben aan visolie dan mannen.
De onderzoekers vermoeden dat twee stoffen in vis het afvallen versnellen: de n-3-vetzuren en taurine. In de spieren van vissen zit verhoudingsgewijs veel taurine.
|
|
|